Hírek

2012.12.09. 18:37

Pénz a rendkívüli felmondással távozottaknak a DÉG-től

Dunaújváros - Hosszú bírósági hercehurca után kap némi pénzt a néhai DÉG Radiátor Kft. harmincnégy volt dolgozója.

Pekarek János

Annak idején több cikkben is foglalkoztunk a vasmű volt radiátorgyárából alakult magáncég fizetési problémáival. Konkrétan azzal, hogy a mintegy százötven embert foglalkoztató vállalkozás 2011. tavaszán (húsvét előtt...), és onnan kezdve több hónapon át nem, vagy csak késve, illetve részben utalta dolgozóinak havi fizetését. Közben (az ilyenkor sajnos szokásosnak mondható módon) maga a cég is átalakult: előbb Ponthegesztő Kft. néven folytatta a munkát, majd ez a vállalkozás eladta gyártóberendezéseit a Thermoset Kft-nek, és a volt radiátorgyár embereinek egy részével, de ugyanazon a helyen folytatta termelését. Két csoportban harmincnégy ember azonban felmondott.

 

Szállításra váró lemeztekercs hideghengerműben - nem az egykori radiátorüzemben landol...(Fotó: Vohlmann György)

A fizetési nehézség  azt (is) jelentette, hogy a dolgozók akadozva kapták meg fizetésüket. Sokan kivártak,  ám harmincnégyen  úgy gondolták,  a fizetés késése vagy elmaradása jól jelzi,  mi vár rájuk. (Sejtésük igazolódott: volt munkahelyük felszámolás alatt áll.)     

Ezért 2011. áprilisában 21-en, májusban pedig 13-an beadták rendkívüli felmondásukat. Ami után meg kellett volna kapniuk minden járandóságukat.  De az akkor már átalakulóban lévő cég közölte, hogy felmondásukat tudomásul veszi - ám jogszerűtlennek tartja. Ezzel perre kényszerítette a felmondott dolgozókat.

A perben idén júliusban  megszületett és jogerőssé vált ítélet szerint a rendkívüli felmondások jogszerűek voltak  - a munkáltatónak tehát fizetnie kell. Csakhogy a felszámolás alatt álló Ponthegesztő Kft-nél vagyon nem maradt. Ezért a felszámoló  az állami bérgarancia-alapból kívánja kifizetni az elmaradt munkabéreket. A többi járandóságról a felszámoló jogi állásfoglalást kért.

Több esetben más körülmény is csökkenti a pénzek kifizetését. A bérgarancia-alapból személyenként csak bruttó 1,1 millió forint fizethető. A megítélt kifizetések 420 ezer és 2,2 millió forint között vannak.  A 34 ember ügyvédjétől, dr. Volein Istvántól megtudtuk: a most elveszettnek látszó pénz sorsáról biztosat csak a felszámolási eljárás végén lehet majd mondani. Addig is az érintettek  ügyvédjüknél tájékozódhatnak az aktuális teendőkről.

Várniuk kellett volna még?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!