Hírek

2015.08.23. 12:10

Pentelei vigasságok napja

Dunaújváros – A Pentele Klubban több mint százan köszöntötték az államalapítás ünnepét.

Pekarek János

A négynapos dunaújvárosi ünnepségsorozat végén az óvárosi Pentele Klubban találkoztak az ünneplők. Nagyon sokan: a klub (az egykori katolikus legényegylet és a gazdakör épülete) zsúfolásig megtelt penteleiekkel. A megjelenteket Szabó Tamás, a Penteléért Alapítvány elnöke köszöntötte. Külön a vajdasági Csantavér községből, Pentele testvértelepüléséről érkezett küldöttséget, valamint a jelenlévők korelnökét, dr. Bakos Károlyt, a városi választási bizottság elnökét, és Hingyi Lászlót, a körzet önkormányzati közgyűlési képviselőjét. Az óvárosiak nagy augusztusi ünnepe a Kék Nefelejcs énekegyüttes műsorával kezdődött.

A pentelei Szent István Nap ünnepségén Böttger Antal református lelkész áldotta meg az új kenyeret

A penteleiek ünnepségén Szabó Zsolt Róbert tartott előadást az államalapítás körülményeiről, Szent István királyunk történelmi jelentőségű küzdelmeiről. Kiemelte, amit ritkán szoktak említeni, hogy nagy királyunk szentté avatása is éppen augusztus 20-ra esett.

Ezután Barna József, az Írisz Versszínpad tagjának szavalata következett, majd az oklevelek, díjak átadására került sor. Dr. Bakos Károly és Hingyi László nyújtotta át az elismeréseket, a méltatásokat ifjabb Pálfalvi János előadóművész olvasta fel.

Penteléért oklevelet kapott H. Szabó Teréz, Lemák Jánosné és Sonkoly János. A Pro Pentele Díj kitüntetésben Szabó Zsolt Róbert részesült ebben az évben.

Az új kenyeret Böttger Antal református lelkész áldotta és szegte meg, Ujbányi Rezső közreműködésével.

A Szent István napi ünnepség a Pentelén hagyományos Aratóbállal folytatódott, szokás szerint batyubálként s a jófajta borokat, pálinkákat, egyéb koccintani valókat is a helybéliek hozták magukkal. Az ünneplés sikeres nótaesttel ért véget.

A Pro Pentele Díjjal Szabó Zsolt Róbertet tüntették ki az idén.

Szabó Zsolt Róbert az egyik legrégebbi pentelei család leszármazottja. Ősei között vízimolnárok, céhvezető éppúgy találhatók, mint iparoskör-alapító és helytörténész.

Végzettsége szerint gépészmérnök, valamint építészmérnök, most készül doktori dolgozata megvédésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!