Hírek

2014.05.08. 18:35

Pentelei Molnár igazságtalan sorsa

Hagyomány, hogy a penteleiek minden májusban megemlékeznek a település szülöttjéről.

Pekarek János

A Pentelei Baráti Kör szervezte meg Pentelei Molnár János emléktáblájának megkoszorúzását a festőművész születésének 136. évfordulóján, tegnap délután. A megemlékezés a Kéknefelejcs Pentelei Hagyományőrző Egyesület asszonykórusának műsorával kezdődött, majd a városi Írisz Versszínpad két tagja: Bardocz Éva és Kollárné Jánoki Anna mondta el Dukai Gerorgina: Festeni jó!, illetve Boór János A művészet mi lehet című versét. Ezután Parádi György, a baráti kör elnöke mondott emlékező beszédet a festőről. Mint kiderült: a művész apai ágon közeli rokona a szónoknak, mivel nagyapja és Pentelei Molnár János testvérek voltak.A fájdalmasan rövid életű festő a fővárosban nyugszik.

Parádi György emlékező beszédét mondja a festő házánál

Parádi György Pentelei Molnár János festőművész életéről és munkásságáról szóló megemlékezésében elmondta: az 1878. május 8-án Dunapentelén született művész szegény sorban nőtt fel. Tíz testvére volt, apja hajóskapitányként dolgozott, őt is erre a pályára szánta. Ez azonban nem tetszett a későbbi festőnek. A kenyérkereset kényszerében felső ipariskolát végzett, és a mezőhegyesi kataszteri hivatalban kezdett dolgozni.

Rajz- és festőtehetsége már gyerekkorában kiderült. 1902-ben otthagyta a hivatalt, Budapestre ment, művészi álmait megvalósítani. Kevés sikerrel. Visszament a kataszteri hivatalba a biztos megélhetésért majd egy orosházi állatorvos és földbirtokos lányában megismerte feleségét, Nemes Kunos Adalbertát, aki ugyancsak művészi ambíciókat táplált. Javaslatára mindketten Münchenbe mentek tanulni, Hollósy Simon festőművészhez, akit Pentelei Molnár mindvégig fő mesterének tartott. Később Párizsban Jean-Paul Laurensnél tanultak feleségével, a Julien Akadémián.

Képezte magát a Benczúr festőiskola tagjaként is, és majd ösztöndíjasként Hollandiában.

Pentelei művészetében a csendéletek voltak a meghatározók: sokan az üveg Raffellójának nevezték. Ezen kívül mély szociális érzékenységről tanúskodó képeket, bibliai tárgyú kompozíciókat és tájképeket festett. Ferenc József császár és király is több képet vett tőle, de kapott megrendeléseket egész Európából és a tengerentúlról is. 1924-ben hunyt el tüdőbetegségben.

Szülőháza falán Berán János domborműve hirdeti Pentele nagy festőjének emlékét az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!