Hírek

2014.02.12. 16:45

Példás a civil összefogás Nagyvenyimen

Nagyvenyim - Ha a közmeghallgatáson résztvevők létszáma valóban fokmérője a lakossági elégedettségnek, akkor elmondhatjuk: Nagyvenyimen minden rendben.

Körmendi Erzsébet

 

Szabóné Lőrincz Ilona az eredményekről és a tervekről beszélt.

Szabóné Lőrincz Ilona polgármestert nem keserítette el a gyér létszám, hiszen hetekkel ezelőtt mintegy háromszázan voltak a csatornázásról tartott fórumon. A település legnagyobb beruházásaként említett szennyvízelvezetés második üteméről a közmeghallgatáson is szó volt, elhangzott egyebek mellett, hogy 80 százalékos készültségű a mű, az átadás júniusban várható.

Az önkormányzat legfontosabb feladatának tekintik az intézmények megnyugtató működtetését, hiszen ezzel a venyimi gyerekek javát szolgálják. A múlt évben lakossági összefogással és önkormányzati támogatással részben sikerült jobb állapotba hozni a Csaba, a Hunyadi, az Ady utcát és a benzinkúttól a Mezőfalvi útig terjedő részt. A Deák végétől a temetői parkolóig elkészült egy viszonylag jó salakos út. Pályázati sikernek köszönhetően tíz térfigyelő kamera szolgálja a közbiztonság, a település déli részén pedig a belvízelvezetés megoldásával gondoskodtak 54 ingatlan állagmegóvásáról. Méltó módon megünnepelték az Egeressel kialakult testvértelepülési viszony évfordulóját, és hasonlóan színvonalasnak ígérkezik az Alomünsterrel húsz évvel ezelőtt köttetett partnerkapcsolat jubileuma, amelyre szintén támogatást nyertek a venyimiek.

A változások között említette a polgármester a járási hivatali rendszert, továbbá temetőüzemeltetőt választották pályázat segítségével, a szennyvízcsatorna szolgáltatást májustól, a vízszolgáltatást pedig januártól bízrták a Mezőföldvíz Kft.-re.

Fejlesztések terén terveznek épületenergetikai fejlesztést megújuló energiaforrással, valamint az óvoda modernizálására is pályázatot adott be az önkormányzat. Öröm, hogy tavaly ajándékcsomaggal tették szebbé 615 idősnek és 66 nagycsaládosnak a karácsonyát, a Bursa keretében hat tanulót támogattak, a civil szervezetek között 400 ezer forintot osztottak szét, a szociális segélyezésre négymillió forintot fordítottak.

Juhász Zoltánné a Csaba utca rossz útjára panaszkodott, és arra, hogy nincs megfelelő padka, illetve csapadékvízelvezetés az utcában (Fotók: Körmendi E., Ónodi Z.)

A polgármester kiemelte és megköszönte azt a páratlan összefogást, amely Nagyvenyimet jellemezte az elmúlt években. Számos sikeres rendezvényt valósítottak meg, mindannyiuk örömére. Elmondta: az idei költségvetés bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 471 millió 714 ezer forintban fogadta el a testület. Az elmúlt 40 hónap fejlesztéseit is sorolta a polgármester: orvosi rendelő és központi ügyelet kialakítása, községi játszótér, kamasztanya, járdaépítés, rendelőhöz parkoló, térfigyelő kamera, polgárőr egyenruha, belvízelvezetés, csatorna, iskolai játszótér, sebességmérő, urnafülke építése, szolgálati lakás felújítása.

Komjátiné Mádl Margit jegyző választási tájékoztatója után a kérdések között vízelvezetési és utakkal kapcsolatos problémák vetődtek fel, Juhász Zoltánné például a Csaba utca kátyúit, a járda, a padka és a megfelelő árokrendszer hiányát vetette fel. A válaszból kiderült, hogy az önkormányzat csak pályázati forrás és lakossági hozzájárulás mellett vállalkozik a csatornázás végeztével is útépítésre, amely egyébként az elkövetkező években az egyik legnagyobb feladata lesz az önkormányzatnak.

Hova teszik a többi szennyvizet?

Környezetszennyezéssel kapcsolatos lakossági felvetésre Komjátiné Mádl Margit döbbenetes és elgondolkodtató adatokat említett. Három évvel ezelőtt még háromezer köbméter szippantott szennyvizet szállított el a vállalkozó a településről. A mennyiség hónapról hónapra fokozatosan csökkent. Ma már csak ezerötszáz köbmétert vitetnek el az emberek Nagyvenyimről. Hova lesz a maradék ezerötszáz köbméter?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!