Hírek

2017.01.05. 16:45

Pecsét István azt kéri szülinapjára a sorstól, hogy utazhasson

Dunaújváros - Májusig kellene visszajutnia a kínai különleges klinikára támogatottunknak. Ahhoz még gyógyulnia kell.

Pekarek János

Pecsét István, akit a város és környékének lakói, vállalkozói, önkormányzatai segítettek hozzá, hogy Kínában különleges kezelések segítségével gyógyuljon meg átültetett mája daganatos betegségéből, jól is van meg nem is.

A legutóbbi vizsgálatok óta javultak májfunkciói, de még nem eléggé. Májusig kellene visszautaznia...

Sokat hányta-vetette a sors Pecsét Istvánt, a város és a városkörnyék lakóinak támogatottját az elmúlt évben. Azok után, hogy az év elején egyebek között lapunk kezdeményezésére is gyűjtés indult kínai gyógykezelése javára. A Crohn-betegsége miatti májátültetése után súlyos, áttétes epeúti rákot állapítottak meg a huszonkilenc éves, bányamérnök végzettségű fiatalembernél.

Bár sokan nem hitték volna, mégis összejött a több mint tízmillió forint az utazáshoz, sok magánember, vállalkozó és a városi, valamint több környékbeli önkormányzat részvételével.

Pecsét István bízik abban, hogy májusig ismét kiutazhat Kínába, folytatni a megkezdett kezelést
Fotó: Ady Géza

A nyáron István ki is utazott Kínába - ahol azonban a vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy mégsem alkalmazzák azt az úgynevezett kriosebészeti eljárást (a rákos sejtek gyors felmelegítésével-lehűtésével elpusztítani a daganatot), ami miatt odament.

Ám alkalmaztak több más kezelést - amiknek köszönhetően novemberre István szervezetében a kezdetben két-két és fél centiméter átmérőjű daganatok egy-egy egész háromtized centiméterre zsugorodtak.

Minden a legjobb úton haladt tehát a siker felé - amikor az év utolsó előtti hónapjában a kínai orvosok vizsgálatai szerint elkezdődött az átültetett máj kései kilökődési folyamata. Ennek kezelését nem vállalták a távoli országban. Istvánnak haza kellett utaznia, és a budapesti, Üllői úti klinikán, ahol új májat kapott, elkezdődött gyógyszeres kezelése.

Amire (mint karácsony előtt megírtuk) szervezete jól reagált.

Pecsét István dunaújvárosi otthonában a múlt év végén
Fotó: Ady Géza

Legújabb, csütörtöki érdeklődésünkre István azt válaszolta: jól érzi magát, éppen vérvételre igyekszik a dunaújvárosi kórházba, hogy megállapítsák a legfrissebb egészségi helyzetét.

Az eddigi vizsgálatok szerint májának leletei javulnak, a négy kulcsfontosságú májfunkcióból már kettő jó értéket mutat, és a másik kettő is lassan, de javulgat.

Ha így megy tovább, mondta Pecsét István, akkor minden reménye megvan arra, hogy a kínai orvosok által megszabott féléves határidőn belül, azaz május 20-ig visszajusson a távoli ország különleges klinikájára, folytatni a daganatellenes kezeléseket.

Március 12-én lesz éppen 30 éves: azt szeretné szülinapjára, hogy utazhasson...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!