19°
22°
11°

Hatalmas lösztömb gurult le vasárnap délelőtt az Üdülő soron, a zsidó temető mögötti löszfalról

Dunaújváros - Ezen a vidéken mindig rossz érzést kelt, ha azt halljuk: megmozdult a lösz. Most is mozdult, de...

Három-négy nagyobb, néhány száz kilós, esetleg egy-két tonnás lösztömb gurult le vasárnap délelőtt az Üdülő soron, a városi szabad stranddal szemben lévő út mellett álló zsidó temető mögötti löszfalról.

Személyi sérülés és nagyobb anyagi kár nem történt. Három-négy síremlék rongálódott meg.

Minden jel szerint a rendkívül csapadékos télnek és az ugyanígy induló tavasznak volt köze a történtekhez. Azon a környéken egyébként ez egyáltalán nem szokatlan jelenség.

Mindazonáltal a mostani eset össze sem mérhető, sem méreteiben, sem jellegében, okaiban a hat évvel ezelőtti táborállási partcsúszással. Két különféle esetről van szó!

A városi zsidó temető fölött omlott le néhány lösztömb

Vasárnap délelőtt a tíz óra körüli percekben leomlott három nagyobb és több kisebb lösz tömb a szabd stranddal szemben, az Üdülő soron, a Táborállás alatt, a zsidó temető területén. Személyi sérülés nem történt: senki nem járt arra, lakóingatlan a területen nincs. A szomszédos telkeken hasonló eset ez alkalommal nem történt. A katasztrófavédelem jelzőszalagokkal lezárta a temető bejáratát. Érdeklődtünk a DVG Zrt. partfal-fenntartó üzeménél: mi várható?Tóth Ferenc, az üzem igazgatója elmondta: ez a terület nem tartozik a cég fennhatósága alá. Nekik ott pillanatnyilag semmilyen tennivalójuk nincs. Tudnak a történtekről, meg is nézték, hogy mi a helyzet: igaz, hogy csak kívülről, a kerítés mellől.

Tóth Ferenc elmondta: ilyen jelenség a mostani, rendkívül csapadékos tél és tavaszelő során várható volt. Elég nagy súlyú löszdarabok estek le a partoldalról. Ha ez ott történik, ahol lakóház áll a partoldal alatt, akkor elég súlyos hatásokkal járt volna az ügy. Az okokat és a lehetséges következményeket felmérni azonban csak a partoldal aljáról, közvetlen közelről, de még inkább fentről, a táborálláson lévő magáningatlanok felől lehetne.

Elméletileg két lehetőség magyarázhatja a történteket. Vagy a sok csapadék miatt a talajban felgyülemlett vizek belső nyomása feszítette szét a partfalat, vagy a lefolyó vizek mosták ki a falból a lazább szerkezetű részeket. Tóth Ferenc megjegyezte: mindenképpen a környéken lakók érdeke, hogy együttműködjenek a hatóságokkal a történtek kivizsgálásában.

Megkerestük a városi önkormányzat városüzemeltetési igazgatóságának vezetőjét, a városi főépítészt, Szabó Imrét, azzal a kérdéssel, hogy most mi a teendő? Szabó Imre azt válaszolta: az érintett területen három éve építési tilalom van, ezt a tilalmat csak akkor lehet majd feloldani, ha teljes körű kivizsgálásra nyílik lehetőség a partfal állapotával kapcsolatában. A Táborállás ezen része egyébként több tagból áll, tette hozzá a főépítész.

A hat éve történt, és azóta komoly beruházásokkal védett Ágacska utcai és környékbeli partomlás például teljesen más természetű volt, mint a mostani, a zsidó temető felett. A korábbi eset nagymértékű suvadás: falomlás volt, míg a temetőnél úgynevezett morzsalékos hámlás következett be. Önkormányzati területek nem érintettek a vasárnap történt esetben. A város részletes rendezési tervében ez a terület életvédelmi zónaként szerepel: itt mindenki csak saját felelősségére mozoghat az utakon kívül, a telkeken belül, a szakértői vizsgálatok eredményei miatt. A szakértői vizsgálatok azt is alátámasztják, hogy a mostanihoz hasonlóan esős időszakok alatt ilyen hámlások várhatók ezen a területen. A temető melletti telkek egyikén beszélgettünk egy tulajdonossal. Ő évtizedek során, mérnökök tanácsára komoly vasbeton támfal-rendszert épített ki. Nincs is problémája…

 

 


Legolvasottabb

1
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
2
Baleset történt a Vasmű úton!
3
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
4
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
5
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
Az ígéret szép szó
Az ukránok nem változtatnak a magyar oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig
Peking 2022 / 1 órája
Hóbrigádot alapítanak az olimpiára
Hóügyekkel foglalkozó munkacsoportot állított fel a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottsága.
Gyász
/"Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek. Örökké él, kit igazán szeretnek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VÉGH LAJOS* 67 éves korában türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatója 2017. október 20-án, pénteken 11.30-kor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. Gyászolják felesége, gyermekei, menye és az Óvári és Végh család
több tréner is szóba került / 1 órája
Sousa nem irányítaná a válogatottat
Centenárium / 1 órája
Madarász Viktorra emlékezik a Nemzeti Galéria tárlata
blblbl hahahaha / 1 órája
Milliók kedvenc dalát énekli ez a két vidra (videó)
Egyszerű finomság / 2 órája
Az otthon készített túrópötty jobb lesz a boltinál
SZERINTETEK? / 2 órája
Így parkoltok Ti, Dunaújvárosiak!
Olvasó
megfejtették / 2 órája
Bermuda-háromszög: még a rejtély is eltűnt