Hírek

2009.07.04. 02:26

Parlagfű-felderítés

Dunaújváros - Az önkormányzat parlagfű-őrjáratával tartottunk mi is, ellenőrzésre egy hétvégi telkes övezetbe. Találtunk parlagfüvet és más gyomot is, néha egészen hihetetlen helyeken.

Pekarek János

Akár az Ismerd meg hazádat!-mozgalom része is lehetne egy őrjárat a parlagfű felderítésére Sipos Ivett-tel, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának referensével. 

A 6-os főúttól nyugatra elterülő hétvégi telkek, üdülők környéke alig követhetően vegyül a mezőgazdasági területekkel, erdősávokkal: ideális vidék a parlagfűnek, mert sűrűn akadnak helyek, gondozatlan árokpartok, senkihez sem tartozó parcella-szélek, elhagyatott terciák, amelyeken hamar megtelepszik a parlagfű.

Leginkább az Alsó- és a Felsőfoki-patak közötti kiskertek mentén találunk parlagfüvet - és a vele törvényszerűen együttjáró, szinte szimbiózisban élő más gyomokat: fekete üröm és aszat is gyakran előfordul.

Már csak azért is, mert ezek jobbára hétvégi telkek: a tulajdonosok péntek délutánnál hamarabb aligha érkeznek ki, s rendszerint vasárnap este távoznak. 

A parlagfűnek ez tökéletesen elegendő, hogy meggyökerezzen, virágot érleljen, magjait a szélbe szórja. Többet senki ki nem irtja arról a környékről, legfeljebb állandó kaszálással lehet féken tartani.

Sipos Ivett munkája abból áll, hogy (bejelentés nélkül is) rendszeresen végigjárja a város efféle félreeső helyeit, amelyeken már regisztráltak egyszer parlagfüvet. 

Kikeresi a regiszterből, a földnyilvántartásból a tulajdonost (ez két-három nap általában), és felhívó levelet postáz címére az azonnali kaszálásról. Majd visszatér ellenőrizni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!