Hírek

2017.02.06. 17:15

Pályázati forrásból egyre több helyen tankolhatnak a villanyautók

Dunaújváros - Bár nyerteseket a határidő lejárta ellenére sem hirdetett a pályázat lebonyolítója, jó esély van rá, hogy Dunaújváros három gyorstöltővel gazdagodjon a jövőben.

Balla Tibor

December végén zárult le a 15 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező települések és kerületek számára meghirdetett elektromos autó töltők telepítését segítő pályázat. A határidőig 75 önkormányzat, köztük Dunaújváros adott be támogatási igényt. Ahhoz képest, hogy 112 önkormányzat pályázhatott volna az akár 100%-os finanszírozást is nyújtó programban, ez nem túl magas szám. A töltők telepítésére 1,25 milliárd forintot különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Szerencsés esetben a töltőállomás nem kerül az önkormányzatnak pénzébe, csak a működést kell a telepítést követő öt éven keresztül biztosítani. Az A kategóriás töltőknél (2×22 kW gyorstöltő) maga a készülék 1 500 000 Ft, az árambekötés 576 000 Ft, a parkoló kialakítása további 400 000 Ft, összesen 2 476 000 Ft támogatást kaphat. Ebből a legjobb minőségű töltők is kijönnek. Ha az önkormányzat nem akart túl nagy terhet vállalni, a 2×22 kW-os töltőre pályázott. Ezek az utcai ELMŰ oszlopok tudásával azonos töltők. Összesen 193 ilyen új oszlopra van esély országszerte. Sajnos C kategóriás, (50 kW + 43 kW) villámtöltőre meglehetősen kevesen pályáztak. Ami érthető, ha figyelembe vesszük, hogy töltőnként 6-8 millió forintot plusz költséget jelent.

Dunaújvárosban egyelőre csak egyetlen - két csatlakozóval rendelkező - töltő van az egyetemnél
Fotó: Ady Géza

Hogy miért fontos egy városnak, hogy töltőket telepítsen a villanyautók számára, mikor a lakói vélhetően otthon töltik a járműveket? Egyszerű a válasz: a városba érkező elektromos autós turista 3-5 órával később már úgy tud hazaindulni, hogy az autója fel van töltve. A helyben lakóknak is akkor van szükségük a nyilvános töltőkre, ha ha lakhelyüktől távolra utaznak, és szeretnének hazajutni.

Bár nyerteseket még nem hirdetett a pályázat lebonyolítója, a Villanyautósok Közössége nem volt rest, kikérte a pályázatot benyújtó települések listáját, bár a töltők számát és a helyüket így sem kapták meg. Azonban ők a közgyűlési jegyzőkönyvekből, az önkormányzati határozatokból, valamint az önkormányzatokat megkeresve kigyűjtötték.

Ebből tudható, hogy Dunaújvárosban három töltőre is adtak be pályázatot, és mindhárom A típusú gyorstöltő. Az egyik tervezett helye az Október 23. téren, a Polgármesteri Hivatal mögötti parkolóban, közterületen van, a másikat a Devecseri utcában tervezik telepíteni, de nem tudható, hogy pontosan hol, a harmadik pedig valószínűleg a Táncsics Mihály utcába kerül, de itt sem tudni, hogy melyik szakaszon.

Mint ahogy az sem tudható egyelőre, hogy a pályázatok eredményéről az e-Mobi Kft. mikor tájékoztatja az önkormányzatokat és a közvéleményt, és mikor kezdődhet el a telepítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!