Hírek

2009.07.28. 02:28

Otthonra találtak - Nagyvenyimen

Nagyvenyim - Négy héten át új vendégei voltak a település paplakjának, és a körülötte található mesés ősparknak. Az új látogatók akár évekre is maradnának.

Szabó Szabolcs

Épp a táborzárás búcsúnapjára érkezünk. Az összepakolt csomagok halomba állítva várják sorsukat a paplak ajtajánál. A bejárat előtt már leparkolt a busz, a sofőr türelmesen várja utasait. A templomból némi gitárszó szűrődik kifelé a félig nyitott ajtón. A nem várt jövevényekre hamar felfigyelnek, egy mosolygós fiatalember igazít útba. 
- A Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány szervezésében négy héten át ötven sérült nyaralhatott itt Nagyvenyimen, ezen a csodálatos helyen - kezdi mondandóját Kovács Margit, az alapítvány vezetője, aki már huszonöt éve munkálkodik szellemileg sérült fiatalok nyári üdültetésén. - Hosszú éveken keresztül a szintén Fejér megyei Söréden volt a táborunk, ám onnan el kellett jönnünk, így kóborlásunk során eljutottunk Csobánkára és Héregre is. Idén először nyílt lehetőségünk Venyimre hozni a tábort, és összességében nagyon kellemes négy hetet tölthettünk itt. Az épület jelen állapotában ugyan még nem teljesen alkalmas ilyen jellegű táborok fogadására, de az itt szorgoskodó önkéntesek segítségével áthidaltuk a problémákat.

- Úgy szoktam fogalmazni: ez a nyári tábor leginkább annyira szól a segítőkről, mint az itt nyaraló fiatalokról. Főként egyházi gimnáziumokból érkeznek az önkénteseink, de akad köztük, aki világi intézményből jött közénk - fogalmaz Regényi Enikő, a tábor vezetője, akit éppen az ebédeltetés feladataiból szakítunk ki. - Sűrű programot állítottunk magunknak össze. A reggeli tornát, istentiszteletet követően számos mozgalmas tevékenység várta a srácokat a parkban és a környéken. Voltunk egy megyei kastélytúrán, megismertük Venyimet, és persze elmaradhatatlan volt a népszerű István, a király rockopera előadása is, természetesen saját kivitelben. Úgy éreztük, az itteniek is elfogadtak minket. Sokan meglátogattak bennünket, mások hoztak egy-egy tál gyümölcsöt, süteményt. Pozitív élményekkel zárhatjuk a tábort - zárta szavait Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!