Hírek

2009.08.05. 06:28

Önt is átverhetik! Segítségkérő tolvajok akcióban

Dunaújváros - Csalók fosztogatják a gyanútlan és hiszékeny embereket Dunaújvárosban. Fantáziájuk kiapadhatatlan: a súlyos kamionbalesettől a rosszullétig mindenre hivatkoznak, hogy kicsalják a pénzt.

Dunaújvárosi Hírlap

Két hete írtunk arról a nőről, aki magát török állampolgárnak kiadva nem kevesebb, mint egymillió kétszázezer forintot csalt ki egy nyugdíjas férfitól. A nyolcvankilenc éves úriembernek azt állította, hogy kamionjai Magyarországon karamboloztak, és az életveszélyben lévő sofőr mentőhelikopterrel való elszállítása 1,2 millió forintba kerül. A szállított áru elvámoltatására ugyancsak nagyobb összeget kért:

- Nem ez volt az első ilyen eset Dunaújvárosban, sőt az ország több megyéjében nyomoznak ugyanilyen bűncselekmény miatt. A módszer általában ugyanaz. Kiszemelnek valakit a járókelők közül, akitől segítséget kérnek, hogy mutassa meg hol a kórház. Ha látják, hogy az illető segítőkész, tovább szövik a szálakat. Először is azt állítják, hogy van náluk elég valuta, de azt nem tudják beváltani, ezért kölcsönkérnek forintot. Zálogban leggyakrabban egy táskát hagynak az illető lakásán, megígérik, hogy hamarosan visszatérnek. A táska persze korántsincs tele euróval, általában üres. Néha eleve zárva van, de előfordult olyan eset is, amikor a sértett órákig nem merte kinyitni a lezáratlan táskát. Ezalatt persze az elkövetők kereket oldanak - vázolja az elkövetés módszerét Szabó Zoltán.

Dunaújvárosban két hete egy férfi egymillió-kétszázezer forintot vett ki a bankból, júniusban egy másik férfi 580 ezer forintot adott át egy Mercédeszként bemutatkozó nőnek. Tavaly Előszálláson két férfi ugyancsak sürgős orvosi bevatkozásra és kamionbalesetre hivatkozva negyvenezer forintot csalt ki egy férfitől. Talán keveselték ezt az összeget, mert a pénzen kívül házi füstöl kolbászt és sonkát is elkértek - természetesen ezeket sem fizették ki.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának helyettes vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a csalók számos egyéb módszert is alkalmaznak:

- Ál villany-, víz-, és gázleóra olvasók továbbra is működnek, de előfordult, hogy a bűnelkövetők a nyugdíjfolyósítási intézet munkatársának vagy rendőrnek adták ki magukat. A pénzt a legváltozatasabb módon csalják ki. Azt állítják, hogy túlfizetés történt, de csak húszezer forintos címlet van náluk, amit fel kellene váltani. A sértett akaratlanul is megmutatja, hol tartja spórolt pénzét, ezután elterelik a figyelmét, és ellopják az otthon található készpénzt. Megtörtént, hogy az álrendőrök arra hivatkoztak, hogy a postás hamis pénzt hozott ki, ezért le kell foglalniuk a bankókat - sorolja a meghökkentő példákat Szabó Zoltán.

A rendőrség arra kér mindenkit, figyeljen jobban értékeire, és gondolja meg, kit enged be az otthonába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!