Hírek

2016.03.18. 15:18

Schirilla György szerint a jéghideg víz frissít, a forró tunyává tesz, a kettő váltogatása harmóniát teremt

Schirilla György eddigi pályafutása során március elején először úszott a földvári Duna-szakaszon. Mint beszámoltunk róla, évekkel ezelőtt már tervezte, de a jégzajlás miatt a hatóságok akkor nem engedélyezték. A mostani öt-hat fokos víz nem volt nagy kihívás a Rozmár számára.

L. Mészáros Irma

De tisztelettel és alázattal, a helyiek szórakoztatására és a gyermekeknek-felnőtteknek példát mutatva teljesítette a vállalt feladatot.

Az ötvenöt éves sportoló édesapja hagyományát ápolja a téli úszásokkal, de élethivatásává is vált a mozgás népszerűsítése.

Az idősebbik Schirilla György, a legendás és nagytekintélyű szuper-hosszútávfutó, hosszútávúszó, aki az egészséges életmód apostola is volt, harminchét éven keresztül minden évben legalább egyszer átúszta a jeges Dunát.

Az ifjabbik Schirilla György csak édesapja halála után, 1999-ben döntött úgy, hogy a nyomdokaiba lép, ezzel ápolja emlékét és hagyományát. Természetesen ehhez az elhatározáson kívül különleges edzettség is kell. Fiatalkorában kerékpárral bejárta Európát, 1992-ben kezdett el foglalkozni természetgyógyászattal. Ma jógaoktató, csoportjai, jógaklubjai vannak. Hetente kétszer úszik. Az állóképességhez kell a rendszeres és hosszú távú futás. Pécsről vagy Szegedről Budapestig megtett jótékonysági futásaival például felhívja a figyelmet a beteg gyermekekre. Mozgást népszerűsítő programokat szervez óvodákban, iskolákban.

A nemzet Rozmárjának nem volt kihívás a földvári úszás
Fotó: Zs.E.

A jeges dunai úszásokon kívül, már kipróbálta többek között a Tiszát, a téli Balaton vízét, a Velencei tavat is.

A Dunaföldváron tartott úszást megelőzően - amelyre megtelt a part, ezer-ezerötszázan figyelték a sportembert - reggel ébresztőként jó hangulatú, humoros-komoly jógaórát is tartott a Gyöngy Fitness klubban. A Tavaszköszöntő Schirilla Györggyel elnevezésű program keretében körülbelül hét-nyolcszáz métert tett meg a Dunában. Miután a sárkányhajósok kíséretében a kikötőtől leúszott a Beszédes József híd lábáig - féltávnál csatlakozott hozzá Viczai János, a helyi gyógy- és strandfürdő vezetője is - majd a kövek között kimászott a partra. Mint nevetve mondta, ez volt a legnehezebb, majd még jó egy órán át beszélgetett fiatal helyi sportolókkal és a jelenlévőkkel. Fényképezkedett, interjút adott. Közvetlen és természetes volt. Az egyik kamaszfiú meg is jegyezte: Nem szállt el, mint néhányan!

A nemzet Rozmárjának nem volt kihívás ez az úszás, hiszen jóval hidegebb vízhez szokott. Most tizennyolc percet töltött az ötfokos folyóban, de ő tartja Európában a Guinness-rekordot azzal, hogy huszonhat percig volt képes tartózkodni a nullafokos vízben. Beszélgetés közben felidézte a legveszélyesebb, tíz évvel ezelőtti esetet, amikor majdnem leállt a szíve. Január óta ez a hetedik alkalom, amikor ilyen programon úszik, még egy komáromi Duna-úszás vár rá, aztán felmelegszik a víz, s az nem az ő ideje. A folytatás a következő téli időszakban lesz.

Schirilla beszélgetett fiatal helyi sportolókkal és a jelenlévőkkel. Fényképezkedett, interjút adott, közvetlen és természetes volt

- Itt jó a folyó sodrása, nincsenek nagy örvények, élvezetes volt az úszás. Sokan jöttek el, hogy megnézzenek, s ez is nagy öröm, fontos számomra - tette hozzá. Tudja, hogy mintát is ad ezzel.

- Bármilyen tervet meg lehet valósítani, de csak lépésről lépésre. Nem szabad kapkodni. Csak fokozatosan lehet hozzászoktatni a szervezetet a hideg vizes úszáshoz. Először én is fél percet bírtam ki - nyilatkozta, s hozzátette: Az én elvem az, hogy önmagunkat kell legyőzni. Aki másokat legyőz, az bátor, aki önmagát, az hős.

A négygyermekes családapa futással, jógával, hideg vízben való merüléssel, valamint pozitív gondolatokkal készül ezekre a programokra. S az eredmény? Nemcsak ő volt jókedvű, friss és mozgékony ezen a napon, hanem úszott vele a földvári Viczai János, futott vele több osztálynyi gyerek, mozgott, jógázott vele jó néhány nő. Mert mozogni, jógázni jó! Mert szerinte a jéghideg víz frissít, a forró tunyává tesz. Viszont a kettő váltogatása harmóniát teremt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!