11°
22°
11°

Schirilla György szerint a jéghideg víz frissít, a forró tunyává tesz, a kettő váltogatása harmóniát teremt

Schirilla György eddigi pályafutása során március elején először úszott a földvári Duna-szakaszon. Mint beszámoltunk róla, évekkel ezelőtt már tervezte, de a jégzajlás miatt a hatóságok akkor nem engedélyezték. A mostani öt-hat fokos víz nem volt nagy kihívás a Rozmár számára.

De tisztelettel és alázattal, a helyiek szórakoztatására és a gyermekeknek-felnőtteknek példát mutatva teljesítette a vállalt feladatot.

Az ötvenöt éves sportoló édesapja hagyományát ápolja a téli úszásokkal, de élethivatásává is vált a mozgás népszerűsítése.

Az idősebbik Schirilla György, a legendás és nagytekintélyű szuper-hosszútávfutó, hosszútávúszó, aki az egészséges életmód apostola is volt, harminchét éven keresztül minden évben legalább egyszer átúszta a jeges Dunát.

Az ifjabbik Schirilla György csak édesapja halála után, 1999-ben döntött úgy, hogy a nyomdokaiba lép, ezzel ápolja emlékét és hagyományát. Természetesen ehhez az elhatározáson kívül különleges edzettség is kell. Fiatalkorában kerékpárral bejárta Európát, 1992-ben kezdett el foglalkozni természetgyógyászattal. Ma jógaoktató, csoportjai, jógaklubjai vannak. Hetente kétszer úszik. Az állóképességhez kell a rendszeres és hosszú távú futás. Pécsről vagy Szegedről Budapestig megtett jótékonysági futásaival például felhívja a figyelmet a beteg gyermekekre. Mozgást népszerűsítő programokat szervez óvodákban, iskolákban.

A nemzet Rozmárjának nem volt kihívás a földvári úszás
Fotó: Zs.E.

A jeges dunai úszásokon kívül, már kipróbálta többek között a Tiszát, a téli Balaton vízét, a Velencei tavat is.

A Dunaföldváron tartott úszást megelőzően – amelyre megtelt a part, ezer-ezerötszázan figyelték a sportembert – reggel ébresztőként jó hangulatú, humoros-komoly jógaórát is tartott a Gyöngy Fitness klubban. A Tavaszköszöntő Schirilla Györggyel elnevezésű program keretében körülbelül hét-nyolcszáz métert tett meg a Dunában. Miután a sárkányhajósok kíséretében a kikötőtől leúszott a Beszédes József híd lábáig – féltávnál csatlakozott hozzá Viczai János, a helyi gyógy- és strandfürdő vezetője is – majd a kövek között kimászott a partra. Mint nevetve mondta, ez volt a legnehezebb, majd még jó egy órán át beszélgetett fiatal helyi sportolókkal és a jelenlévőkkel. Fényképezkedett, interjút adott. Közvetlen és természetes volt. Az egyik kamaszfiú meg is jegyezte: Nem szállt el, mint néhányan!

A nemzet Rozmárjának nem volt kihívás ez az úszás, hiszen jóval hidegebb vízhez szokott. Most tizennyolc percet töltött az ötfokos folyóban, de ő tartja Európában a Guinness-rekordot azzal, hogy huszonhat percig volt képes tartózkodni a nullafokos vízben. Beszélgetés közben felidézte a legveszélyesebb, tíz évvel ezelőtti esetet, amikor majdnem leállt a szíve. Január óta ez a hetedik alkalom, amikor ilyen programon úszik, még egy komáromi Duna-úszás vár rá, aztán felmelegszik a víz, s az nem az ő ideje. A folytatás a következő téli időszakban lesz.

Schirilla beszélgetett fiatal helyi sportolókkal és a jelenlévőkkel. Fényképezkedett, interjút adott, közvetlen és természetes volt

– Itt jó a folyó sodrása, nincsenek nagy örvények, élvezetes volt az úszás. Sokan jöttek el, hogy megnézzenek, s ez is nagy öröm, fontos számomra – tette hozzá. Tudja, hogy mintát is ad ezzel.

– Bármilyen tervet meg lehet valósítani, de csak lépésről lépésre. Nem szabad kapkodni. Csak fokozatosan lehet hozzászoktatni a szervezetet a hideg vizes úszáshoz. Először én is fél percet bírtam ki – nyilatkozta, s hozzátette: Az én elvem az, hogy önmagunkat kell legyőzni. Aki másokat legyőz, az bátor, aki önmagát, az hős.

A négygyermekes családapa futással, jógával, hideg vízben való merüléssel, valamint pozitív gondolatokkal készül ezekre a programokra. S az eredmény? Nemcsak ő volt jókedvű, friss és mozgékony ezen a napon, hanem úszott vele a földvári Viczai János, futott vele több osztálynyi gyerek, mozgott, jógázott vele jó néhány nő. Mert mozogni, jógázni jó! Mert szerinte a jéghideg víz frissít, a forró tunyává tesz. Viszont a kettő váltogatása harmóniát teremt.

 

 


Legolvasottabb

1
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
2
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
3
Gólyahír: velük gyarapodott Dunaújváros a napokban
4
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
5
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
krízisidőszak
Pekarek János
Senkit ne hagyjunk megfagyni!
Karambol / 25 perce
Baleset történt a Vasmű úton! Korlátozzák a forgalmat!
A baleset a Vasmű út és a Kohász utca kereszteződésénél történt.
Gyász
/"Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek. Örökké él, kit igazán szeretnek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VÉGH LAJOS* 67 éves korában türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatója 2017. október 20-án, pénteken 11.30-kor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. Gyászolják felesége, gyermekei, menye és az Óvári és Végh család
önzetlen segítség / 42 perce
Lelkesedéssel épültek a kis házak!
Balla Tibor
mosolyt is kézbesít / 1 órája
Télen – nyáron nehéz a dolguk
Pekarek János
Programtippek / 1 órája
Kikapcsolódásra vágyik? Kaptár koncert és szüreti táncház is lesz hétvégén!
Nagy Annabella
látvány / 1 órája
A látvány feledteti a rossz múltat
LOVÁSZ LILLA
DH-ÖSSZEÁLLÍTÁS / 2 órája
Az ’56-os forradalom és szabadságharc megemlékezései
tarthatatlan állapot / 2 órája
A tiltás ellenére is bedobják a szemetet
Horváth László