Hírek

2013.12.06. 20:30

Rácalmási töknapok a Vajdahunyadvárban

Rácalmási töknapoknak ad otthont a Vajdahunyadvárban lévő Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Háromnapos fesztivál, remek kiállításokkal.

Körmendi Erzsébet

A Tökfesztivál látogatók tízezreit vonzza minden tavasszal Rácalmásra, és most egyenesen a főváros szívéig repítette a kisváros hírnevét: a Városligetben lévő Vajdahunyadvárban Rácalmási töknapok kezdődtek tegnap délelőtt. A rácalmási amatőrök profi tárlatot hoztak össze, ámulatba ejtően színes világgal derítik jókedvre és melengetik meg a borongós télből betérő látogatókat. Az alkotások magukért beszélnek.

A galériában megtekinthetőek a rácalmási Foltvarró Klub hölgyeinek textíliái, a folyosón Ihász János és Fischer József kovácsoltvas szobrai, valamint Kovács György festőművész képei láthatók és bemutatkozik a kisváros fő kulturális helyszíne, a Jankovich-kúria is. A kiállítás fő témája azonban a rendezvény nevében is szereplő tök, az abból készült alkotások bemutatása, és nem utolsó sorban a szervezők, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület sikertörténetének, a Tökfesztiválnak a népszerűsítése. Élő tök kategóriában kiválót alkotott Kalmár Benedek agrármérnök, töktermelő és családja. A száraz tök érdekes felhasználásának igazi mestere a Kovács házaspár, Ibolya és Imre. Ők igazi különlegességet jelentenek a fesztiválon. A kiállítást színesítik a városvédők hölgyei Borné Pusztai Erzsébet és Bodó Ivánné, akik a gasztronómiai kalandozásra hívnak, tökös ételeket kóstoltatnak a vendégekkel. A rácalmásiak helyi termelői mézzel, méhviasz készítményekkel, kézműves kerámiákkal, mézeskaláccsal, üvegékszerekkel és tiffany angyalokkal teszik teljessé a rácalmási palettát, amelyet Arnóczky Ilona és Faragó Diána kézműves foglalkoztatóval is színesít.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettese, Estók János is köszöntötte a megnyitón résztvevőket tegnap délelőtt, és a elmondta a tökölés magától értetődő a Vajdahunyadvárban, hiszen étkezési és takarmányozási szempontól jelentős mezőgazdasági értéket képvisel. Nem szólva a finom tökfőzelékről, a sütőtök illatáról, ami vetekszik a gesztenyéével. Schrick István, Rácalmás polgármestere megköszönte települése bemutatkozási lehetőségét, valamint a városvédőknek, hogy újabb nagy dobással öregbítik a kisváros hírnevét. A tárlatot Bodnár Sándor, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke jó szívvel ajánlotta mindazoknak, akik kellemes hétvégi időtöltést szeretnének. A töknapok ugyanis három napig teljes díszben és színben pompáznak a városligeti várban. A kiállítások hétfőtől is maradnak, és december 20-ig várják az érdeklődőket.









Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!