Hírek

2013.10.25. 19:50

Kell nekünk órát állítani?

Dunaújváros - Szombatról vasárnapra virradóra hajnali háromról kettőre kell átállítani az óramutatókat. Ne keljenek fel miatta...

Pekarek János

Jegyezzék meg: e hét végén szombatról vasárnapra virradó éjszakán hajnali három órakor hajnali kettő órára kell visszaállítani az órák mutatóit.

Ezért persze nem kell hajnali háromkor felkelni! Bőven elég, ha előző este akármikor, vagy másnap reggel valamikor visszaállítjuk a mutatókat hatvan perccel.

Mint tudjuk, az óraátállítás gyakorlata még az elmúlt rendszerből ered, magyarázata pedig annyi, hogy a világosabb órákra próbálja eltolni ébrenlétünk határait. Ezzel ugyanis, úgymond, komoly mennyiségű villamosenergiát takarítunk meg.

Az óraátállításnak sajátos következményei vannak. Nem csak az, hogy tavasszal egy órával kevesebbet, ősszel meg egy órával többet alhatunk a környező napokhoz képest, hanem az is, hogy például ilyenkor a nemzetközi vasúti expresszek és a repülőjáratok vesztegelni kényszerülnek egy órácskát, hogy igazodhassanak az óramutatókhoz és a menetrendekhez.

Viszont az elmúlt harmincegynéhány évben, mióta ezt bevezették, kellő ellenzéke is támadt a dolognak.

Mást ne mondjunk: a magyarok nyolcvanöt százaléka eltörölné az óraátállítást egy friss online felmérés szerint. A megkérdezettek fele ráadásul úgy nyilatkozott, hogy volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. A megkérdezettek többsége a nyári időszámítást szeretné állandósítani.

Csak az egyik gond az, hogy a felmérésben szereplők több mint harmada nem tudja kialudni magát az időzavar miatt. Tizedük elkésett már evégett, esetleg túl korán érkezett egy találkára. Többnyire a nők fáradtabbak, és a férfiak nézik el az órát...

A felmérésben nem csak az szerepel, hogy az időszámítás változása kellemetlenségeket okoz, hanem az is, hogy egészségügyi problémái akadnak ilyenkor.

Mindezek miatt már huszonkilencezer ember csatlakozott az óraátállítás elleni tiltakozáshoz, amelynek célja, hogy Magyarországon eltöröljék a félévente esedékes időzónaváltást.

A felmérések szerint a magyarok több mint háromnegyede a nyári időszámítást (tehát az eredetinél egy órával korábbi időt) választaná, mivel szerintük a csillagászati időhöz közelebbi téli időszámítás már kevésbé illeszkedik az életmódjukhoz. A téli időszámítás alkalmával ugyanis a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érzik magukat.

A felmérést végző portál illetékese, Mészáros Judit azt mondta: ha összegyűlne egymillió, az óraátállítás elleni aláírás, akkor az illetékes minisztériumtól kérnék a kérdés megvizsgálását. Most huszonkilencezer aláírás van.


Az óraátállítás lényege az lenne, hogy ősszel és télen minél később keljünk, azaz minél kevesebbet világítsunk. Igaz, este többet kell így égetnünk a lámpát, de este amúgy is világítanunk kell. A szisztéma persze az életmódtól függ. Ha amúgy is később kelünk, akkor mindegy, mennyit mutat az óra.

A rendszer megszüntetése viszont nemzetközi megegyezéstől függ. Így is kell várniuk vonatoknak. Egyedül nem megy!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!