Hírek

2012.12.30. 19:03

Óévbúcsú: a hagyomány ereje

Az év utolsó napja az ilyenkor szokásos felhőtlen szórakozás mellett a számvetés és a tervezgetés ideje is.

Szabó Szabolcs

 

Forster István hentesmester a remélhetően olvasóinknak is szerencsét hozó malackával a kezében


A néphit szerint számos praktikával élhetünk, hogy az előttünk álló év egészségben és bőségben teljen. Egy nap a babonák és fogadalmak jegyében. 

A legtöbb néphit és babona az óévbúcsúhoz és az új esztendőhöz kötődik. A világ minden táján az emberek bőséget, szerencsét és áldást remélnek a hagyománytól. 

Szokásos szilveszter előtti - bevallottan nem reprezentatív - közvéleménykutatásunk alkalmával találkoztunk már bizakodóbb hangulattal is. A jövőt firtató kérdéseinkre a legtöbben  csak legyintettek, a beszédesebb járókelők zöme pedig a "mi mást tehetnénk, reménykedünk" fordulattal válaszolt.
Kirilla János rutinos szilveszteri mókaárus, a buli kellékeit hétfőn késő estig beszerezhetjük az utcai standokon (Fotó: Lázár Zsol)
Ami igaz volt karácsony előtt, az igaz a szilveszteri  készülődésre is. A kiskereskedelem mutatói szerint jóval kevesebbet költünk, mint a korábbi években. Aki hétfő délelőtt indul beszerző körútra, bőséges választékból szemezgethet pezsgőből és virsliből egyaránt.
Hogy a ránk váró következő tizenkét hónap egy kicsit is könnyebb és bőségesebb legyen, az alábbiakban az ó- és az újévhez kapcsolódó babonákból szemezgetünk - ezúttal főként a nemzetközi porondról.
Az angolok szerint nem érdemes és nem is szabad kapkodni. Ennek szellemében tilos idő előtt, azaz már hétfő kiakasztani a jövő évi naptárt, vagy jegyzetelni a 2013-ra rendelt határidőnaplóba.

A skót falvak piromán lakossága kátránnyal kikent égő hordókat gurít át az utcán, ezzel is jelezve a lesben álló ártó szellemeknek. Miután a skót mindezzel végzet és   meginná újévköszöntőre rendelt gabonapárlatát és tíz korsónyi sörét, egy magas sötét hajú férfit invitál otthonába, akinél remélhetően ajándék is lapul a zsebben. Mert: a hagyomány szerint e férfiú biztos bőséget hoz majd a skót házára és annak népére.
A mexikóiak főként utazási kívánalmaikat fogalmazzák meg az év utolsó óráiban. Aki messzire szeretne utazni és lehetőleg huzamosabb időre, az egy jókora bőrönddel a hóna alatt járja az utcákat szilveszter napján Mexico City-ben.

Az olaszoknál az a szokás járja, hogy minden megunt, már nem használatos kacatot kidobnak az év végén. Repül ilyenkor könyv, kisebb szék, telefon  - a talján ember tehát ilyenkor lomtalanít, majd remél. Dél-Afrikában mindez kicsit drasztikusabban történik. Az újévi buli hevében ilyentájt repülni indul a hűtő, a TV és a kanapé is. Hajnalra már bőven akad dolga mentőnek, tűzoltónak, ablakkeretezőnek. De lényeg a lényeg: a  bőség kora jő el.

A magyar néphit meglehetősen szigorú újév-kérdésben. Például aki  hideg vízben mosakszik, az a következő  365 napban friss és üde lesz. Aki gyengélkedik - netán másnapos -, az keserű év elé néz. Sőt,    újév napján az üres pénztárcák szekrénysorok vagy polcok látványa, roppant szegénységet vetít előre, így nem ajánlatos honosítani a dél-afrikai példát. Becsüljük meg régi-új hűtőnket, remélhetően lesz mit belehelyezni!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!