Hírek

2016.08.02. 16:55

Önkormányzatunk a jó példa

Dunaújváros - Az önkormányzat 87 százalékban teljesíti közzétételi kötelezettségét, ezzel első helyen áll országosan.

Körmendi Erzsébet

A Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciómegelőzési főosztálya által Érdemi nyilvánosság az önkormányzati döntéshozatalban című műhelymunkára előadóként kapott meghívást a közelmúltban Dunaújváros jegyzője, dr. Sürü Renáta.

A műhelymunka célja az volt, hogy az önkormányzatok részére készüljön egy módszertani útmutató, amely a mindennapi munkát segíti, összefoglalja, hogy az önkormányzatok hogyan tehetnek eleget a választópolgárok felé a jogszabályokban foglalt közzétételi kötelezettségüknek.

Fotó: Ady Géza

- A műhelymunka során a civil szervezetek, a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium egyaránt képviseltette magát önkormányzati vonalról. Törvények írják elő például, mit kell tartalmaznia az önkormányzati honlapnak, nemzeti jogszabálytárba milyen időn belül és hogyan kell feltölteni rendeleteket, határozatokat, döntéseket. Cél, hogy száz százalékban átlátható legyen bárki számára adott önkormányzat működése, gazdálkodása - mondta el lapunknak a törekvésekről Sürü Renáta jegyző. Azzal folytatta: - A polgármesteri hivatal és az önkormányzat 2015-től külön gazdálkodó szervezet, ám a működést nem lehet elválasztani, mivel a hivatal szolgálja ki az önkormányzatot és a közgyűléshez kapcsolódó adatokat is mi tesszük közzé. Ehhez kértek jó tapasztalatokat.

A műhelymunka során azért esett városunk jegyzőjére a választás, mert az eDemokrácia Műhely Egyesület Üvegfal program felmérésében Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és polgármesteri hivatala több száz önkormányzat közül az első helyen áll. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos honlapon, egyéb más formákban előírtan a közzétételi kötelezettség 87 százalékos arányban teljesül, a gazdálkodásra, közbeszerzésre, kötelező szervezeti információkra, közgyűlési, polgármesteri döntések nyilvánosságára vonatkozóan. Ez a százalékos arány igen magas, mert sok önkormányzatnál csak 18 százalék vagy ennél sokkal alacsonyabb, akár 8 százalék az arány....

- A korrupcióelleneségre kidolgozott integritás kérdőíves felmérésen alapul a települési ranglista, amelynek az élén állunk. Meglepődve tapasztaltam a műhelymunka során, hogy akad önkormányzat, amelynek honlapja sincs, nem adnak ki közadatot, húszezer forint illetéket kérnek, a honlapon még ma is az öt éve elhunyt polgármester neve szerepel, és olyan szinten megközelíthetetlen az adathalmazuk, amelyet egyébként kötelező lenne nyilvánosságra hozni, ami számomra elképzelhetetlen - hangsúlyozta Sürü Renáta, majd kiemelte:

- Örömmel tapasztaltam, hogy országos szinten példa értékűnek számítunk a nyitottság tekintetében. A siker a kiváló szakembergárdánkban rejlik, a remek sajtószóvivőnk, a közgyűlési osztály munkatársai és a többi köztisztviselő összehangolt munkája egyaránt hozzájárul.

- Boldog vagyok, mert a műhelymunka másnapján a Belügyminisztériumtól, Igazságügyi Minisztériumtól, Miniszterelnökségtől kaptam gratuláló levelet. Múlt kedden pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumból hívtak fel, mert egyedüliek vagyunk a belső kontroller alkalmazásában, és felkértek, az augusztus végéig kiadandó belső kontroll kézikönyvükbe és az ahhoz kapcsolódó útmutatóba írjunk erről a részről is. Tényleg nagyon büszke vagyok az önkormányzatunkra és a városházán dolgozó csapatra - tette hozzá a jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!