Hírek

2011.07.13. 02:29

Nyári szabadság - kiknek is?

Az alsó tagozatosok kicsik ahhoz, hogy egyedül legyenek otthon, a nagyi nem ér rá folyton, a bébicsősz drága. A szülőknek viszont még úgy sem lenne elég a szabadságuk a vakáció két és fél hónapjára, ha felváltva lennének a gyerekkel. Az igazság nyár végére derül ki: azzal tettek legjobbat, hogy pesztrálás helyett táborba küldték a nebulót. Mert remekül érezte magát.

Körmendi Erzsébet

Sikknek számít a napiban eltölteni pár hetet. A választásnál természetesen az is számít, hogy a szülőnek nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Gyakorlatilag a koszt áráért kap a gyermek olyan teljeskörű kézműves, kulturális és sport foglalkoztatást reggeltől kora délutánig - napi néhány órás uszodai pancsolással együtt -, mint az ennél jóval drágább helyeken. Fő csapásirány a kézművesség, az agyagozás, a rajz, az informatikai foglalkozás, a dráma és az úszás...

Az egyik alagsori teremben például egy csoportnyi gyerkőc éppen kicsi agyagszobrocskákat, ajándékokat készít Szloboda Zsuzsa irányításával. Pár lépéssel odébb krepppapír virágok készülnek, Feketéné Szabó Erzsébet magyarázza a nebulóknak, hova és hogyan kell illeszteni a kivágott szirmokat. - Imádom a gyerekeket, szívesen töltöm velük a nyári hétköznapokat is, mert annyira kreatívak, és rengeteg szeretetet kap tőlük az ember - mondja Feketéné. Közben illesztgeti a szirmokat és sorolja: - Gyártottunk már hűtőmágnest, később gyöngysor, mozaik és fonalkép, rézkarc szerepel a terveimben.

- Az osztálytársammal együtt jöttünk a Dózsából és legjobban az informatika tetszik meg az agyagozás. Készítettem már egy macit, amit haza is viszek - újságolja Horváth Kitti.

A másik asztalnál ülők közül Tuzok Iván a legbeszédesebb. A Széchenyi kisgimijéből jelentkezett a táborba, hogy ikertestvéreivel, Zsókával és Lucával együtt tölthessék az időt. Luca azt mondja, hatodikos felsősként sem érzi kellemetlennek a napközis táborozást, ellenkezőleg, szerinte szórakoztató és színvonalas. Leginkább Bálint Judit tánc és dráma foglalkozásait kedveli.

- Érdemes is megbecsülni az alkotásaikat, hiszen csuda dolgok születnek itt minden nap - mondja Dobra László. - Rajzra például Rozsnyai Sándor művész úr biztatja a gyerekeket, hihetetlen sikerrel. Senki sem mondaná meg egyik-másik munkáról, hogy azt hat-tíz éves gyermek készítette.

Pihenésre, tévénézésre, számítógépezésre is van lehetőség a napiban. A csoportok felválta járnak másfél-két órára az uszodába, ahol Orbán László testnevelő tanár foglalkozik folyamatosan a gyerekekkel. A Rosti árnyas udvarára kosárpalánkot is felszereltek idén nyárra, így teszik még változatosabbá a szabadidős kínálatot. A Dózsa mozitól is kapott felajánlást a táborvezető: premier filmet nézhetett meg a csapat a múlt héten. És a napközis programsorozat folytatódik egészen augusztus közepéig.

Alkotás és játék a szabadban : ez a hivatalos elnevezése a Munkásművelődési Központ udvarán (és szinte összes termeiben...) működő nyári tábornak, amelyet immár kilencedik éve vezet Kováts Rózsa népművelő.

- Leginkább úgy fogalmaznám meg a tábor filozófiáját, hogy ésszerű keretek között mindenki azt csinál, amit akar, feltéve, ha jut rá ideje! - mondja Rózsa, aki forma szerint egyedül irányítja a tábort, de mégsem egészen.

Néhány pedagógus, egymást váltva, szinte időtöltésként besegít a foglalkozásoknál, és akadnak olyan táborvezetők, avagy táborozók, akik maguk sem tudják, hogy melyik kategóriába sorolják magukat.

- Tizenegy évvel ezelőtt kezdtem idejárni, mint általános iskolás, és még mindig elképzelhetetlennek tartom egy nyaramat e tábor nélkül! - mondja Németh Flóra, aki a szegedi egyetem programtervező informatikus szakán végezte el az első évet. - Nekem ez tulajdonképpen nyári munka már, de mégis inkább szórakozás! - jegyzi meg az ifjú egyetemista hölgy.

- Rettentő jól érzem magam! - fogalmazza meg sajátos módon életérzését röviddel a tegnapi ebéd után Lovasi Alexandra, a Petőfi iskola ötödikes diákja. - Egy hetet vagyok itt nyaranta, mert a papa, a mama, meg a keresztszülők, nagynénik ideje is véges... - utal a felnőttélet kiszámíthatatlan korlátaira Alexandra. - Ksz -szel írja - kotyog közbe puszta ugratásból Kuminka Máté Baracsról, aki már ötödik nyáron van ebben a táborban. Pánczél Réka, ugyancsak a Petőfiből, aki ezután indul még szüleivel nyaralni, a barátságos, jó hangulatot tartja legtöbbre a MMK táborában.

- Megpróbáljuk meghaladni azokat a régi típusú nyarakat, amikor az volt a jelszó: úszunk, nyugszunk, fekszünk! - jellemzi a tábort kicsit a megszokottól eltérően Kováts Rózsa. - Ne nyugodjon a gyerek! Csinálja azt, amihez kedve van! Válasszon filmet, ha mozizni akar, vagy készítsen emléktárgyakat, ha ahhoz van kedve! Vagy nevezzen be egy vetélkedőbe! Mindenkit ráveszek valamire, s talán elég annyit mondanom, hogy minden héten van egy kulturális csemege is. Most csütörtökön például a baracsi táncegyüttes mutatja be Kiskondás című táncjátékát. Még az ebéden kívüli második étkezést, az uzsonnát is együtt vásároljuk meg a pillanatnyilag legolcsóbb boltban, természetesen önként jelentkezőkkel.

Tehát totális szabadság - ha a sok jó program mellett marad idő...

 

Nem hangzik rosszul!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!