Hírek

2013.12.10. 17:50

Nő feszültség a főállású vasműsök és a kölcsönzött munkások között

Dunaújváros - A főállású vasműsök és a vasgyárban dolgozó kölcsönzött munkások között nő a feszültség.

Pekarek János

Főállás a vasmű hengerművében: bárkiből lehet kölcsönmunkás

Nem esik szó azokról a kölcsönzött dolgozókról, akiket csak azért fognak elküldeni a Dunaferr-től, mert a vasműsöknek felajánlották a munkakörüket! Ha az elbocsátottaknak megfelel az általam eddig jól végzett munka, akkor mehetek én! A kölcsönzött munkaerőt miért nem védi meg a szakszervezet? írja szerkesztőségünkbe címzett elektronikus levelében egy olvasónk (név és cím a szerkesztőségben).

Bár korábban már megpendítettük ezt a kétségkívül valós problémát, olvasónk kérésére most visszatérünk rá.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője lapunknak megerősítette: valóban felajánlják az elbocsátani tervezett embereknek az összes, jelenleg kölcsönzött munkaerő által ellátott munkakört. Mégpedig az érvényben lévő Kollektív Szerződés sokak által ismert 3.6.1. pontja értelmében, amely erre kötelezi a munkáltatót. Ahogyan a szóvivő megjegyezte: a mostani leépítési tervek alkalmából a munkáltató megpróbálta megváltoztatni ezt a pontot, ám a szakszervezetek nem járultak ehhez hozzá.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt válaszolta az olvasónk által feltett kérdésre, hogy mindazok a kölcsönzött munkavállalók, akik szakszervezeti tagok, minden szakszervezeti szolgáltatásra jogosultak, a segélytől a jogsegélyig. Hozzátette, hogy őszintén sajnálja a kölcsönzött munkavállalókat (akik egyébként már határozott időre szóló szerződésük megkötésének pillanatában tudják, meddig szól a munkaviszonyuk), de ugyanígy szolidárisak és segítik a csoportos létszámcsökkentés első fázisában érintett nem kölcsönzött munkavállalókkal is.

Mucsi is kitért arra, hogy a közelmúltban a munkáltató szerette volna megváltoztatni kollektív szerződés érintett pontját. Erre békeidőben lenne lehetőség, de most, hogy elkezdődtek az elbocsátások, ehhez már nem szabad nyúlni! indokolta álláspontját a szakszervezeti vezető.

Megjegyezte: ha nem ajánlanák fel a kölcsönzöttek helyét a főállású, ám elbocsátandó dolgozóknak, akkor utóbbiak közül bárki joggal perelhetné a céget.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!