Hírek

2016.03.16. 18:03

A dunai árvíz még odébb lesz...

Dunaújváros - Hosszabb távra áradást vártunk a Dunán - a hosszabb táv továbbra is igaz. A hó maradt a hegyekben...

Pekarek János

A jelek szerint a többször és több helyen beharangozott nagy tavaszi árvízre még várni kell - már, ha valaki vár rá mifelénk... Úgy látjuk, hogy sem az átlagemberek, sem a különböző, vízügyben érintett szakmák szakemberei nem áhítanak különösebben árvizet a Dunán. Leginkább talán még a hajósoknak jönne jól egy kis vízszint-emelkedés - de árvíz semmiképpen sem!

Árvíznél ugyanis éppen hogy leállítják a hajóforgalmat a folyón. Márpedig akkor már inkább a csökkentett teherrel való hajózás, mint most, semmint a hajózási stop!

Ahhoz képest, hogy amikor legutóbb írtunk a Duna vízállásáról, másfél hete, akkor 184 centiméter körüli szinten állt a folyó a dunaújvárosi vízmércénél. Szerdán reggel 9 óra 12 perckor pedig a hydroinfo adatai szerint 102 centimétert mutatott a mérce ugyanitt. S hogy a szakmai megfogalmazást idézzük: a Duna magyarországi szakaszán végig apad, alacsony vízállású .

Helyzetkép a Dunáról: a jelek szerint a nagy tavaszi árvíz még várat magára legalább egy hetet, ha nem többet. Apad a víz...

Ugyanez számokban: csütörtök reggelre 92, majd péntekre 89 centimétert jósolnak a vízügyesek, s ennyi is marad szombaton és vasárnap is, hogy aztán hétfőre 87, keddre 84 centiméterre süllyedjen a vízszint a város alatt.

Így érthető a szakemberek ismételten visszafogott fogalmazása, amely szerint: a következő hat napban nem várható az árvízvédelmi készültségi szintek meghaladása .

Előző cikkünkben a nagy tavaszi árvíz valószínűségét azzal támasztottuk alá, hogy ha a hegyekben lévő hó hirtelen olvad el, s ez egybeesik a másfél hetes esőzéssel, ami már annyira átitatta a talajt, hogy újabb nedvességet nem képes felszívni, akkor van esélyünk egy termetes árvízre.

Nos, az eső esett is, sajnos - a hó viszont a jelek szerint ott maradt, ahol volt. A vízügyi szakemberek minden télen, egészen májusig kiszámítják, hogy az egyes vízgyűjtőkön mennyi vízkészlet gyűlt fel hóban. Eszerint március 15-én a Duna Inn-torkolat feletti vízgyűjtőjén 1341 köbkilométernyi hó volt a hegyekben. Egy nappal később pedig 1361 köbkilométernyi hóvízkészletről adtak számot.

Ha csekély mértékben is tehát, de nőtt a hóvízkészlet arrafelé, bár még mindig nem érte el a megszokott átlagot, ami 1454 köbkilométer szokott lenni. Az Inn vízgyűjtőjén pedig az átlagnál kissé több, 5159 köbkilométernyi ez a készlet. Az Alpokban egyébként az adatok szerint 200-250 centiméter között van a hóvastagság. A következő hat napban pedig Magyarországon és Ausztriában 0,5-1,9 milliméternyi csapadék várható. Vagyis: az árvíz még odébb lesz...

Nyilván mindenki másmilyennek szereti a Dunát. Másmilyennek - és máshol, külön-külön, egyéni és egyedi partszakaszokon.

Bevallom, én majdnem mindenhol és majdnem mindenhogy szeretem. Pont az árvíz az egyike a kevés kivételnek!

Nem csak az okozott károk, a veszélyezetett emberéletek, a rengeteg munka, a rendkívüli állapot miatt.

Azért is, mert ilyenkor a máskor oly szép, hasznos, békésnek látszó, bár mindig veszélyes folyam árvízkor csak és kizárólag kártékony és veszélyes arcát mutatja. Nem az a mi Dunánk. A miénk civilizált, jól becsült határok között kiszámítható, barátságos folyó!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!