18°
19°
10°

A dunai árvíz még odébb lesz…

Dunaújváros - Hosszabb távra áradást vártunk a Dunán - a hosszabb táv továbbra is igaz. A hó maradt a hegyekben...

A jelek szerint a többször és több helyen beharangozott nagy tavaszi árvízre még várni kell – már, ha valaki vár rá mifelénk… Úgy látjuk, hogy sem az átlagemberek, sem a különböző, vízügyben érintett szakmák szakemberei nem áhítanak különösebben árvizet a Dunán. Leginkább talán még a hajósoknak jönne jól egy kis vízszint-emelkedés – de árvíz semmiképpen sem!

Árvíznél ugyanis éppen hogy leállítják a hajóforgalmat a folyón. Márpedig akkor már inkább a csökkentett teherrel való hajózás, mint most, semmint a hajózási stop!

Ahhoz képest, hogy amikor legutóbb írtunk a Duna vízállásáról, másfél hete, akkor 184 centiméter körüli szinten állt a folyó a dunaújvárosi vízmércénél. Szerdán reggel 9 óra 12 perckor pedig a hydroinfo adatai szerint 102 centimétert mutatott a mérce ugyanitt. S hogy a szakmai megfogalmazást idézzük: a Duna magyarországi szakaszán végig apad, alacsony vízállású .

Helyzetkép a Dunáról: a jelek szerint a nagy tavaszi árvíz még várat magára legalább egy hetet, ha nem többet. Apad a víz…

Ugyanez számokban: csütörtök reggelre 92, majd péntekre 89 centimétert jósolnak a vízügyesek, s ennyi is marad szombaton és vasárnap is, hogy aztán hétfőre 87, keddre 84 centiméterre süllyedjen a vízszint a város alatt.

Így érthető a szakemberek ismételten visszafogott fogalmazása, amely szerint: a következő hat napban nem várható az árvízvédelmi készültségi szintek meghaladása .

Előző cikkünkben a nagy tavaszi árvíz valószínűségét azzal támasztottuk alá, hogy ha a hegyekben lévő hó hirtelen olvad el, s ez egybeesik a másfél hetes esőzéssel, ami már annyira átitatta a talajt, hogy újabb nedvességet nem képes felszívni, akkor van esélyünk egy termetes árvízre.

Nos, az eső esett is, sajnos – a hó viszont a jelek szerint ott maradt, ahol volt. A vízügyi szakemberek minden télen, egészen májusig kiszámítják, hogy az egyes vízgyűjtőkön mennyi vízkészlet gyűlt fel hóban. Eszerint március 15-én a Duna Inn-torkolat feletti vízgyűjtőjén 1341 köbkilométernyi hó volt a hegyekben. Egy nappal később pedig 1361 köbkilométernyi hóvízkészletről adtak számot.

Ha csekély mértékben is tehát, de nőtt a hóvízkészlet arrafelé, bár még mindig nem érte el a megszokott átlagot, ami 1454 köbkilométer szokott lenni. Az Inn vízgyűjtőjén pedig az átlagnál kissé több, 5159 köbkilométernyi ez a készlet. Az Alpokban egyébként az adatok szerint 200-250 centiméter között van a hóvastagság. A következő hat napban pedig Magyarországon és Ausztriában 0,5-1,9 milliméternyi csapadék várható. Vagyis: az árvíz még odébb lesz…

Nyilván mindenki másmilyennek szereti a Dunát. Másmilyennek – és máshol, külön-külön, egyéni és egyedi partszakaszokon.

Bevallom, én majdnem mindenhol és majdnem mindenhogy szeretem. Pont az árvíz az egyike a kevés kivételnek!

Nem csak az okozott károk, a veszélyezetett emberéletek, a rengeteg munka, a rendkívüli állapot miatt.

Azért is, mert ilyenkor a máskor oly szép, hasznos, békésnek látszó, bár mindig veszélyes folyam árvízkor csak és kizárólag kártékony és veszélyes arcát mutatja. Nem az a mi Dunánk. A miénk civilizált, jól becsült határok között kiszámítható, barátságos folyó!

 


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
A hős
Tizenkét életet mentett meg eddig Frida, a mexikói keresőkutya
Az anyatejnek nincs párja / 47 perce
Újra nő a szoptató édesanyák száma, de nem eléggé
Az időben kitolódó gyermekvállalás a babák természetes táplálását is megnehezíti, de a szakemberek szívesen segítenek.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük azokat, akik ismerték, tisztelték, szerették *CZOBOR GYÖRGY MIKLÓS* *dunaföldvári lakost,* hogy 2017. év augusztus hó 29. napján végleg eltávozott. Hamvasztás után szűk családi körben kívánjuk örök nyugalomra helyezni. A megemlékezőket 2017. október 1-jén 15-17 óra között Dunaföldváron a várban várjuk egy beszélgetésre. Emlékét őrizzük! Szerető családja
Koncert / 1 órája
Majdnem valaki címmel Udvaros Dorottya a MOM-ban énekel
Dunaújváros / 1 órája
Futócipőt húzott a város! (Frissítve)
Szabó Szabolcs
Klímastratégia / 2 órája
A klímavédelem és a változás veszélyei! Alakítsunk ki stratégiát együtt!
L. Mészáros Irma
Esős ősz – Nyereményjáték / 3 órája
Borongós őszi pillanatkép Dunaújvárosból – – Küldjön képet és nyerjen egy esernyőt!
duol.hu
Hidrológusok / 3 órája
Óriási jelentőségű változások adnak munkát a mérnököknek
Pekarek János
Tűzoltóságok / 3 órája
Lánglovagok versenye a Szalki-szigeten
Szabó Szabolcs