Hírek

2014.01.14. 18:50

New York tapsol majd nekik

Dunaújváros - Csütörtökön reggel elindul New York-ba a Dunaújvárosi Egyesített Kórus, amely január 20-án a Carnegie Hall-ban lép fel.

Szabó Szabolcs

 

Bár még nagyon az év elején vagyunk, talán nem tévedünk nagyott, hogy az év egyik legfontosabb kulturális eseménye lesz a Dunaújvárosi Egyesített Kórus New York-i fellépése. A Carnegie Hall nem a világ egyik legnagyobb tekintélyű hangversenyterme. Itt fellépni még a legnagyobb művészek, együttesek, kórusok számára is meghatározó élmény. Az indulás előtt Horváth Péter karnagyot, művészeti vezetőt kérdeztük.

-Küzdelmes volt az utóbbi két év, hiszen komoly kihívást jelentett az út anyagi oldalának megteremtése. Voltak nehéz pillanatok, de végig hittem, hittünk abban, hogy élni tudunk ezzel a fantasztikus lehetőséggel, hogy a Carnegie Hallban léphetünk fel. Bíztam abban is, hogy ez egy országos ügy lesz, hiszen hetvenhárom magyar énekes többek között Arany János A walesi bárdok című ballada megzenésített változatát énekli majd. A várakozásra jellemző, hogy a hangversenyre már minden jegy elkelt és az ottani sajtó is kiemelten kezeli az eseményt.

A karnagy a kórus részletes programjáról is beszélt lapunknak:

-A Dunaújvárosi Egyesített Kórus 73 énekese, és 3 kísérője január 16-án hajnali fél hatkor buszra száll, majd elrepül Budapestről, hogy még aznap New York városában, a Nagy Almában landoljon és megkezdje ötnapos turnéját, városunkat Dunaújvárost, és hazánkat képviselve. Január 19-én a 82. utcai Magyar Házban adunk ünnepi hangversenyt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Műsorunkon a Dunaújvárosi Vegyeskar részéről magyar szerzők Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Daróci Bárdos Tamás, Karai József, Pászti Miklós, a BonaVox Nőikar részéről pedig Tillai Aurél, Bartók Béla, Gárdonyi Zoltán, Randall Thompson valamint Gallus művei csendülnek fel, az Újvárosi Kanászok pedig népdalokkal és néptánccal lépnek fel. Január 20-án este pedig a Carnegie Hall Isaac Stern Auditóriumának Avery Fisher Halljában az Egyesült Államokban először megszólaltatva, a 280 fős kórus tagjaként Karl Jenkins walesi zeneszerző Arany János versére komponált A walesi bárdok című alkotását énekeljük. Ezen a hangversenyen felcsendül még ugyancsak Karl Jenkins Stabat Mater-e, valamint a Benedictus tétel a The Armed Man Mass for Peace miséből. Nagyon sokat készültünk a fellépésekre, amelyet már nagyon várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!