Hírek

2016.08.31. 18:10

Népszerű az egyetem

Dunaújváros – Egyetemi minőségében 2016 szeptemberében kezdi meg először tanévét a Dunaújvárosi Egyetem.

Balla Tibor

Az ezzel kapcsolatos változásokról, felvételi/pótfelvételi és egyéb eredményekről, valamint a jövőbeli tervekről tartott sajtótájékoztatót az intézmény vezetősége, habil dr. András István rektor, dr. Rajcsányi- Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, dr. Palotás Béla tudományos és kutatási rektorhelyettes az egyetem épületében.

András István felvezetőjében elmondta, számukra az ősz nem az elmúlást jelenti, hanem a megújulást, az új kihívásokat. Kijelentette, sikeres évet zárt az intézmény mind a rendes felvételi eljárásban, mind a pótfelvételi eljárásban. Folyamatos népszerűség-javulás figyelhető meg az intézménnyel kapcsolatban. Ezt alátámasztja, hogy a pótfelvételin is szép eredményekről számolhatnak be.

Rajcsányi-Molnár Mónika, András István és Palotás Béla a tájékoztatón
Fotó: Ady Géza

Dr. András István rektor elmondta, közel félezer diákot vettek fel az idei tanévre, még a pótfelvételin is 97 diák jutott be a képzésre annak ellenére, hogy ebben az esztendőben nem sikerültek túl jól a matematika érettségik. Túl azon, hogy minden szakon nőtt az érdeklődés és a felvettek száma, nappali alapképzésben a legjobb a tendencia változása. Az előző években egy kicsivel mindig csökkent az érdeklődők száma, és idén egy markáns fordulat fedezhető fel. Kiemelte a gépészmérnöki mesterszak népszerűségét hiszen a jelentkezők száma 70 százalékkal nőtt. Hangsúlyozta, hogy továbbra is marad a hallgatóközpontú szemlélet az egyetemen.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika rektorhelyettes elmondta, közel 15 százalékos arányban nőtt a felvételt nyert hallgatók létszáma, ami az országos tendenciánál is magasabb. Most már szinte az összes, az egyetemen magyar nyelven hirdetett szakot indítják angol nyelven is - mind az alap, mind a mester szakokat -, de egy angol nyelvű előkészítő képzés is lesz, illetve egy Final Year képzést, amelyen a már diplomával rendelkező külföldiek egy év alatt Európai Uniós oklevelet szerezhetnek. Ezekre a képzésekre 72 külföldi hallgató jelentkezett. Közülük 19-en a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal érkeznek, amelyet a Magyar Állam nyújt számukra. Idén 18-an kezdenek az Erasmus programnak köszönhetően, de a Dunaújvárosi Egyetem is ad ösztöndíjat, amit 3 brazil hallgató vesz igénybe idén. Olyan egzotikus országokból is érkeznek, mint Elefántcsontpart Jemen, Pakisztán, Szíria, Jordánia, Marokkó, Tunézia, Egyiptom vagy Zimbabwe, mindösszesen közel kétszáz külföldi hallgató lesz az egyetemen. A duális képzésben 22 vállalati partnerhez várták a jelentkezőket. A felhívásra ötvenen jelentkeztek, közülük tízet fel is vettek.

Dr. Palotás Béla rektorhelyettes bejelentette, áprilisban megrendezik a 33. Országos Diákköri Konferenciát, közel 1000 diák részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!