Hírek

2016.03.24. 15:01

Nemzetközi szintű látványosság lehet Dunaújvárosban: horgász- és víziturisztikai központ

Dunaújváros - Minden adottságunk, és már a részletes elképzelésünk is megvan ahhoz, hogy vízi központ legyünk!

Pekarek János

Ha minden igaz, Dunaújváros hamarosan horgászati, víziturisztikai szempontból is elfoglalhatja méltó helyét a Duna menti városok sorában! A helyi önkormányzati közgyűlés március 17-i ülésén ugyanis jóváhagyta városunk horgászturisztikai koncepcióját. Eszerint a régió horgász- és víziturisztikai központja lenne Dunaújváros, miután (elsősorban uniós pályázati pénzekből) jelentősen felfejlesztenék a kempinget és a horgásztanyát.

A horgászat sok embert vonz, a városi Duna-part pedig csodálatos adottságú: miért ne lenne itt a régiós középpont?

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke szerint ha megvalósulnak azok a fejlesztések, amiket a városi önkormányzat legutóbbi ülésén jóváhagyott, Dunaújváros elfoglalhatja méltó helyét a Duna-parti városok sorában, kihasználva remek adottságait! Az elképzelt Regionális Horgász- és Víziturisztikai Központ koncepciója jelentős mértékben a már szépen rendbehozott és kibővített városi kempingre épül, amelyet a pályázatok révén még tovább fejleszthetnek.

A másik sarokpontja az elképzelésnek a kempinghez közeli horgásztanya lenne, amelyet újjáépítenének (vagy inkább: új horgásztanyát építenének az öböl partján!), és nem csak a horgászok irodájának, csónaktárolójának, autóparkolójának adna helyet, hanem alkalmassá tennék látogatók fogadására is. Egyben ismeretterjesztő központtá válna: három darab háromezer literes akváriumban mutatnák be a Duna élővilágát . Kikotornák a horgásztanya előtti öblöt, új hajókikötőt építenének, ahol a Dunán érkezők ideális, őrzött és jól ellátott helyen tarthatnák hajóikat, csónakjaikat, új kerékpárúttal kötnék össze a horgásztanyát és a kempinget. Mivel a város alatti lösztalajban összegyűlő rétegvizeket a közgyűlési döntés értelmében a szabad strand öblébe vezetnék, a többlet víz miatt kinyithatnák a szigetre vezető út alatti zsilipeket, erős áramlást keltve a kikötői öbölben, ami tisztán és oxigéndúsan tartaná a vizet. A turisták számára csónakbérlési lehetőséget és képzett horgászvezetőket biztosítanának. A fejlesztések megvalósítására a város és a horgászegyesület együtt pályáznának, hiszen céljaik, érdekeik ugyanazok.

Az új horgásztanya alapterülete maradna a horgászoké, az épület a város kezelésébe kerülne. Ám a terv nem áll meg itt! Minden turisztikai fejlesztés akkor válik igazán megalapozottá, ha sokféle programot kínál, messziről is képes idecsábítani az érdeklődőket! Nos, erre is megvan az elképzelés – ami már idén nyáron testet ölt!

Hagyományteremtő céllal megrendezik ugyanis az első dunaújvárosi horgász- és halászléfőző versenyt, június 25-én, a kempingben. A verseny fővédnökei dr. Dorkota Lajos, korábbi országgyűlési képviselő, a Magyar Közmű- és Energiahivatal elnöke, valamint Cserna Gábor polgármester, támogatója Hingyi László önkormányzati képviselő. A „Kapj rá!” jelszavú rendezvényt a horgászegyesület a városi Tourinform irodával közösen rendezi. Annyiban jelentősen különbözik minden más ilyen rendezvénytől, (például a már országos hírű Parázs-Varázstól), hogy az érdeklődők kóstoló jegyet is vehetnek majd, és az általuk kiválasztott csapat főztjét maguk is elbírálhatják, a lehető legközvetlenebb módon. Minden versenyző ajándék pólót kap, a főzőverseny résztvevő pedig ajándék köténnyel térhetnek haza. A közönséget a kétféle verseny izgalmain kívül is számos program várja: lesz a gyerekeknek játéksziget, kalandház, felépítik Matula bácsi híres nádkunyhójának mását, mini skanzent alakítanak ki a régi halász- és horgászeszközök bemutatására. A halételeket (amelyek között harcsapacel-leves is helyet kap a halászlé és a különféle sült halak mellett) Bede Róbert, a Paprika TV főszakácsa bírálja majd el. De aki nem szeretné a halat, az sült, kolbászt, mézes és kürtős kalácsot is vehet, ehet, kézműves sajtokat, mellé sört és bort kóstolhat.

A nonprofit rendezvény kiváló hangulatáról Ráduly Attila és népi zenekara gondoskodik majd, más zenekarok mellett. A horgászverseny sikeréhez az is hozzájárulhat majd, hogy előtte tíz mázsa háromnyaras pontyot telepítenek az öbölbe. Haltelepítés egyébként nem csak a verseny előtti napon lesz, hanem már ma, pénteken megkezdődik az idei halgazdálkodási terv szerint: délelőtt tizenöt mázsa háromnyaras pontyot engednek a kikötői és a szabad strandi öbölbe, mégpedig a Róbertvölgyi-tóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!