Hírek

2014.10.15. 15:40

Nemzetiségi eredmények

A települési önkormányzati választással azonos napon voksoltak a nemzetiségük a képviseletükre.

Körmendi Erzsébet

Adonyban települési német nemzetiségi önkormányzatot választottak, amelynek képviselő: Eizenberger János, Pajer Loretta és Szabó Ferencné. Mindhárman a Fejér Megyei Német Önkormányzati Szövetség jelöltjei voltak.

Dunaújváros öt nemzetiség alakíthatott helyi önkormányzatot. A névjegyzékben szereplő 76 horvát nemzetiségű választópolgár közül 51 ment el voksolni vasárnap. Szavazatuk alapján a helyi horvátokat a következők képviselhetik: Grábics Gábor Ferenc, Markovics Sándor, Miskolczi László (mindhárman a Horvát Szövetség tagjai). A helyi lengyelek képviseletét a következők látják el a következő években: Modrzejewska Ewa Krystyna (BEM Egyesület), Mudra Krystyna (BEM Egyesület), Ráth István BEM Egyesület). Roma nemzetiséghez tartozó vannak legtöbben a városban: a névjegyzékbe 437-en kérték a felvételüket, közülük 244-en szavaztak vasárnap, és nyolc jelölt közül választhattak. A roma önkormányzatba létszámarányosan négy tagot delegálhattak a nemzetiséghez tartozók. A képviselők a következők lettek: Győrfiné Szécsi Beatrix, Hosszú János, Kovács László, Tolnai Viktória valamennyien LUNGO DROM -osok. A ruszinok is viszonylag jelentős számmal élnek Dunaújvárosban: 184-an vallották magukat a nemzetiséghez tartozónak és 124-en mentek el voksolni vasárnap. Tizenketten jelöltekkék magukat képviselőnek, közülük a ruszin nemzetiség települési képviseletét a következők láthatják el a következő öt évben: Mudra József (MROSZ ), dr. Mudra László (MROSZ), Sipos Viktor Zoltán (MROSZ). A szerbek helyi önkormányzatában pedig az alábbiak képviselhetik a nemzetiséghez tartozókat: Benkovics Nóra (NHKE LÓRÉV-PBSZE-SRPSKI FORUM-Szegedi Szerbek -SZERB KLUB), Csupity Simon (NHKE LÓRÉV), valamint dr. Kollarics Béla György (NHKE LÓRÉV).

Előszálláson roma önkormányzat alakulhat. Tagjai: Bizsi Csaba, Bizsi Csabáné, Raff Lajos (RODOSZ).

Mezőfalván két nemzetiség is alakíthatott települési önkormányzatot. A németek kéviseletét Molnár Istvánné, Molnárné Troppert Mária Terézia és Móricz Csaba Lórántné láthatja el az elkövetkező öt évben. Mindhárman a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének tagjai. A roma választás is eredményes volt, a három képviselő Erdélyi Gyula, Kolompár József, Sztojka László (RODOSZ) lett.

Nagyvenyim roma önkormányzatának képviselői: Balogh Attila, Sztojka János, Sztojka Sándor (mindhárman a PHRALIPE jelöltjei voltak a választáson).

Rácalmáson két helyi nemzetiségi önkormányzat alakulhat meg. A németek képviseletét az alábbiak látják el: Heitner Réka Judit, dr. Nagy Viktor, Terekiné Rendes Éva Jozefin (mindhárman a Fejér Megyei Német Önkormányzati Szövetség jelöltjeiként indultak a választáson). A romák képviselői lettek: Babai Sándor, Babai Sándorné, Erdélyi Zorán (RODOSZ).

A képviselők maguk közül választják majd meg az önkormányzat elnökét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!