Hírek

2015.02.04. 18:35

Százhektárok állnak a vízben...

Ha vízzel teli az útmenti árok, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy az elvezető rendszer nem működik.

Pekarek János

Adonyi panaszosunk, a Mátyás király utcában lakó Müller Mihály a kertjét, udvarát elöntő belvízre és az adonyi belterületi vízelvezető rendszerre panaszkodott nálunk. Mint mondta: háza vízben áll, a kisváros más területeiről is a falu északi részébe vezetik az árkok a vizet, amelynek nincs lefolyása.

Adony felé autózva meg kellett állapítanunk, hogy iszonyú mennyiségű belvíz van a környéken. Bent, a városkában viszont változó a kép. Abban valószínűleg téved a panaszos, hogy a város más részeiről feléjük vezetik a vizet az árkok, mivel hogy másutt szárazak az árkok: nincs mit vezetniük. A Vetus Salina utca és a Pusztaszabolcs felé vezető Dózsa György úton helyenként csordultig teltek az árkok, amikből alig folyik le a víz.

Müller Mihály az adonyi vasútállomás közelében mutatja, mennyire tele vannak az árkok, a belvíz nem tud elfolyni

Müller úr szerint nincs is hova folynia: a néhány évvel ezelőtti belterületi vízrendezés során ugyanis megfordították az árkok folyásirányát, s most a legtöbb helyen pang a víz. Dózsa utca mentén álló egyik portája határos az Adonytól nyugatra fekvő mezőkkel: amelyeken valóságos tavakat alkot a belvíz.

Megkérdeztük az ügyben Ronyecz Pétert, Adony polgármesterét, aki szerint viszont a belterületi vízelvezető rendszer jól működik: a házak nem állnak vízben, a víz az árokban van, ott a helye! A polgármester megemlítette, hogy épp a napokban volt a városban a belvizek miatt katasztrófavédelmi ellenőrzés, és a szakértők is megállapították, hogy a vízelvezető rendszer megfelelően védelmez. Más kérdés, hogy a határban legalább 600-800 hektár áll víz alatt, az elmúlt esztendő bőséges csapadéka miatt a földek telítettek, a víz csak lassan tud lefolyni, párolgás, szivárgás egyáltalán nincs. Adony egyébként mélyen fekvő, a belvíztől fenyegetett terület.

Kulcs határában is tavakba gyűlt a belvíz, amit a talaj már képtelen elnyelni. Talán a tavasz segít...

Kulcson a Virághegyet veszélyezteti ezúttal is a belvíz, ugyanúgy, ahogyan évekkel ezelőtt. A település északi részen megteltek az árkok, a szántóföldön a házaktól száz méterre kisebb fajta tavak keletkeztek, amelyek talán örökre ott maradnak. Az Orgona és a Nefelejcs utcákban vannak a legnagyobb gondok, a szennyvízgödrök csordulnak kifelé, mert tartalmukat a talajszintig, csordultig emelte a föld mélyéről érkező belvíz. A lakók közül aki teheti, beköltözik a városba rokonokhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!