Hírek

2009.09.08. 02:29

Nem szívbajoskodtak

Dunaújváros - Az akut infarktusos betegek jobb ellátása érdekében kér a várostól segítséget a helyi kórház. Az eddig bevált gyakorlatot ugyanis egy tollvonással felülírták.... A legfőbb érv: Székesfehérváron nincsen szívsebészeti háttér

Dunaújvárosi Hírlap

- Az ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézete mintegy három hete határozatban közölte kórházunkkal, hogy az úgynevezett invazív kardiológiai ellátás szempontjából a Fejér Megyei Szent György Kórházhoz kerül a dunaújvárosi kistérség. Ezzel a döntéssel egy évek óta kiválóan működő, gyors ellátást biztosító szakmai kapcsolatot kellene megszakítania a helyi kórháznak, mégpedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel - mondta el dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház stratégiai igazgatója.

Az ügy pikantériájához tartozik, hogy papíron ugyanebben az ellátásban eddig Pécshez tartozott Dunaújváros, ám ezt senki nem vette komolyan, az intézkedés betartását sem ellenőrizték szigorúan - szerencsére. Egy infarktusos beteg esetében ugyanis nagyon nem mindegy, hogy a régi 6-os úton Pécsre, vagy pedig autópályán Budapestre szállítja - akár azonnal - a mentő.

- Kizárólag a földrajzi fekvés szerepel indokként a regionális ÁNTSZ határozatában. Ám sok esetben a budapesti kardiológiai intézetbe gyorsabban eljut a mentő, mint a 62-es autóúton a Dunaújvároshoz tíz-tizenöt kilométerrel közelebb fekvő megyeszékhelyre - érvelt az eddig bevett gyakorlat mellett a stratégiai igazgató. Dr. Mészáros Lajos szerint a legfontosabb szempont azonban nem is az idő, hanem az, hogy a Gottsegen intézetben szívsebészeti háttér, valamint jelentős tapasztalat is rendelkezésre áll. Ez a kezelések következtében esetleg kialakuló szövődmények gyógyításában rendkívül fontos. Egy szétszakadó aorta gyors beavatkozás nélkül ugyanis könnyen halálhoz vezethet. S bár Székesfehérváron két éve működik invazív kardiológia, szívsebészeti ellátást ők sem végeznek. Tehát ha ott fordul elő probléma, akkor a megyeszékhelyről is tovább kell utaztatni a súlyos állapotú beteget - s az életesély szempontjából ekkor akár már a percek is számítanak.

A dunaújvárosi kórház ellátási körzetében évente körülbelül százötvenen kapnak infarktust. A megelőző állapotú, de szintén szakirányú kezelést igénylő betegek száma is hasonlóan alakul. Őket - illetve a ritmuszavarral küszködőket, a pacemakerre szorulókat - is Budapestre szokták irányítani.

Kerestük dr. Bujdosó Lászlót is, ám elfoglaltsága miatt nem tudtunk beszélni a regionális tisztifőorvossal az illetékes ÁNTSZ-nél meghozott döntés indokairól. A helyi kórház most a dunaújvárosi önkormányzathoz fordult. Ők a felelősek ugyanis a területen élő betegek ellátásáért - s mint ilyen szerv, az önkormányzat jogosult arra, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdeményezzen az ÁNTSZ illetékeseivel...

- Az infarktusosbeteg-ellátásban az időfaktor mellett a szolgáltatás teljeskörűsége is lényeges - mondja dr. Máté Ágnes. Fontos, hogy a beteg minél gyorsabban egy olyan cenrumba kerülhessen, mint amilyen az országos kardiológiai intézet is - hangsúlyozza a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!