Hírek

2010.03.30. 02:29

Nem nevelőotthon, hanem szolgáltatás

Dunaújváros-Nagykarácsony - Üres még a két hónappal ezelőtt megnyitott gyerekek kistérségi átmeneti otthona.

Körmendi Erzsébet

Pedig nem eretnek dolog, hanem szolgáltatás az átmeneti szállás. A Dunaújvárosi Kistérség Többcélú Társulásban tag önkormányzatok vezetői azért talált ki - és hozták létre -, hogy például egy műtét, hosszabb kórházi kezelés alatt az egyedülálló szülő is jó helyen tudhassa a gyermekét.

Köller Péterné a szolgáltatás jelleget hangsúlyozza, és azt mondja:

- Talán azért bátortalanabbak a szülők, mert összekevernek bennünket a nevelőotthonnal. Pedig mi nem a problémás gyermekkel foglalkozunk. Persze velük is, ha kell, de hozzánk nem beutalóval , hanem önkéntes alapon kerülhet a gyerek a szülő kérésére, ha azt a család megváltozott körülményei indokolják. A legrendesebb kisgyermek anyukája vagy apukája is belesodródhat olyan helyzetbe, amiből könnyebben kilábal, ha ideiglenesen - néhány hétig vagy hónapig - nincs mellette a gyermeke, ránk bízhatja arra az időre, amíg a probléma megoldásával van elfoglalva.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok dolgozói, az önkormányzatok szakemberei, az iskolák pedagógusai is javasolhatják az otthont a gyermeknek, ám az utolsó szó - vagyis a döntés - a szülőé. A szakemberek olyan esetekre is gondolnak, ha a gyermekét egyedül nevelő édesanya elveszíti a munkahelyét, átmenetileg nincs miből élnie, eltartania a gyermekét. Hasonlóan nehéz szituáció a lakás elvesztése, a kilakoltatás. Két-három havi, vagy féléves külföldi munkát, távoli városban kínált állást sem kell visszamondani a gyerek miatt. A jól felszerelt otthonban teljes ellátást kap a kicsi - akár a testvérével együtt -, az óvodába, iskolába járást is megoldják a szakemberek, és akár barátokra is találhat a családias környezetben. Három és 18 év közötti gyermekeket várnak a kertes, nagykarácsonyi családi házban. Az ellátásért - mint a szolgáltatásokért általában - fizetniük kell a szülőknek. De a tarifarendszert a családi pénztárcákhoz igazította a társulás - a bizonyítottan anyagi gondokkal küzdők helyzetét például nem súlyosbítják azzal, hogy a gyermekük gondozása után is fizetniük kelljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!