Hírek

2013.11.25. 17:45

Fejérben legtöbb az álláskereső a régióban

Dunaújváros - Lassan javul a munakerőpiaci helyzet a régióban. Megyénk jobb-rosszabb eredményeket produkál.

Pekarek János

Útépítés a Korányi Sándor utcában: nekik van munkájuk

Legutóbb a szeptemberi munkaügyi statisztikák alapján az álláskeresők számát, egyes kategóriáit, a kategóriák (azaz a pályakezdők, a már többször munkanélkül voltak, az értelmiségiek, a szakmunkások, a betanított illetve segédmunkások, a nők és a férfiak) arányait és változásait ismertettük olvasóinkkal. Felkészülve arra, hogy hamarosan igen húsbavágó információ lesz ez városunkban sokak számára.

Megállapítottuk, hogy a talán legfontosabb mutatóban, a tizenhétezer állástalanra jutó háromezer kínált állás tekintetében elég rosszul állunk Fejér megyében.

Most (ugyancsak a szeptemberi statisztikákból, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának adatai alapján) vidékünknek, azaz Dunaújvárosnak és környékének megyénkhez, illetve a tágabb vidékekhez, azaz a Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyék alkotta Közép-Dunántúli Régióhoz viszonyított helyzetét ismertetjük.

A régióban nyilvántartott álláskeresők száma: 43 344 fő, az előző, azaz augusztus havinál 529 fővel kevesebb, az egy évvel korábbinál régiós szinten 3 459 fővel alacsonyabb létszám.

Ám idén augusztushoz viszonyítva csak Fejérben (289 fővel) és Komárom-Esztergomban (332 fő) csökkent az álláskeresők száma, Veszprémben 92 fővel nőtt.

A legtöbb pályakezdő álláskeresőt szeptember hónapban is (mint augusztusban) Fejér megyében tartották nyilván: 2513 voltak. Veszprémben 1859, Komárom-Esztergomban 1540 fiatal keresett munkát. Az előző hónaphoz képest Fejérben 49, Komárom Esztergomban 47 és Veszprémben 56 fővel növekedett a számuk.

A regisztrált álláskeresőknek a gazdaságilag aktív, azaz dolgozó népességhez viszonyított aránya a régióban 8,6 százalék volt szeptemberben. Ez az előző havinál 0,1 százalékkal, az előző évinél 0,6 százalékkal alacsonyabb.

Megyénként nézve Fejérben ez az arány 0,1 százalékkal 9,2 százalékra csökkent, Komárom-Esztergomban 0,3 százalékkal 7,9 százalékra, míg Veszprémben 0,1 százalékos növekedéssel 8,5 százalékra nőtt ez az arány.

Többen értesítették szerkesztőségünket arról a (rossz) hírről, hogy a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató (DVCSH) Kft. a közeljövőben létszámleépítést: elbocsátást tervez: ez a hírek szerint mintegy harminc embert érintene.

Az értesülést valószínűleg a vízművesekkel rokoni vagy baráti viszonyban lévő emberek osztották meg velünk.

Megkérdeztük az ügyben a DVCSH szóvivőjét, Fekete Györgyit, aki azt válaszolta: nem tud nagyobb arányú elbocsátásokról a főállásban lévő alkalmazottak közül.

Azt viszont tervezi a cég, hogy a közeljövőben megszünteti a a már nyugdíjban lévő, volt munkatársainak a továbbfoglalkoztatását. A szóvivő szerint azonban ez maximum tíz embert érint.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!