Hírek

2006.06.26. 22:00

Nem kell szerzõdéseket módosítani

<b>A helyi kórházat nem érinti a színlelt foglalkoztatásokra adott határidõ lejárta</b>

Mórocz Zsolt

A hatóságok nem tesznek kivételt senkivel sem - holott ezt a Magyar Kórházszövetség kérte -, így július elsejétõl az egészségügyi intézményekben is megvizsgálják és ellenõrzik, hogy valaki színlelt szerzõdés keretében vállal-e munkát. Ez a döntés számos intézményben problémát okozhat, ugyanis - fõleg vidéken - a szakemberhiányt csak úgy tudják valamilyen szinten pótolni, ha a fõállású orvos túlmunkát vállal.
Magyarországon jelenleg az orvosok tizenkét és fél százaléka nem alkalmazotti státuszban, hanem egyéb jogviszonyban, közremûködõként látja el a feladatát. Ezt az a 2003-as törvény is lehetõvé teszi, amely szerint szabadon dönthetnek arról, hogy alkalmazottként vagy közremûködõként látják el a feladatukat. Az viszont már nem nevezhetõ törvényesnek, hogy valaki délelõtt közalkalmazottként, délután pedig ugyanabban a kórházban már vállalkozóként dolgozik.
Szerencsére a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban nem okoz gondot a moratórium lejárta.
- Minket nem érint ez a határidõ, mert már most is csak olyan orvosokkal állunk szerzõdéses viszonyban, akik más intézményben dolgoznak, vagy háziorvosi praxisuk van. Így például az ügyeleti rendszerünk nincs veszélyben a határidõ lejárta után sem - nyilatkozta Máté-Kasza László fõigazgató.
- Igaz, elenyészõ számban, de más területeken azért akad hat-nyolc szerzõdésünk, amit át kell tekinteni az említett okok miatt - tette hozzá a figazgató.
Szintén a kórházat érinti az a rendeletmódosítás, amely szerint július elsejétõl a szakrendelõk óránként átlagosan legfeljebb tizenkét beteg ellátását számolhatják el az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Ez Molnár Lajos egészségügyi minszter szerint azt jelenti majd, hogy a jövõben minden beteggel legalább öt percet foglalkozik majd egy-egy orvos.
A jövõben nem finanszírozzák majd a meglévõ ágyszám feletti ellátást sem az intézményeknek.
A lépések során átrendezik az ápolási osztályok mûködését is. Megemelik a krónikus ellátás alapdíját, és kiemelten finanszíroznák a nagy kockázatot jelentõ betegségeken átesettek rehabilitációját. Ide tartozik még, hogy eltörölnék a kórházak teljesítménykorlátját is.
A fõigazgató arról tájékoztatta a DH-t, hogy mivel a fent említett döntésekrõl a vonatkozó kormányrendelet csak hétfõn jelent meg, ezért a ma délután tartandó, rendkívüli vezetõi értekezlet után tud majd többet mondani ezekrõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!