Hírek

2017.01.11. 20:55

Nem az egyetemnek kell kifizetni a PPP-hátralékot

Dunaújváros - A PPP konstrukciók állami kivásárlásáról tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Dunaújvárosi Egyetemen.

Balla Tibor

A téma fajsúlyát jelzi, hogy a tájékoztatón részt vett Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma), dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere és Mészáros Virág, a Dunaújvárosi Egyetem kancellárja is.

A tájékoztató témája az volt, hogy az egyetem négy, úgynevezett PPP (magyarul köz- és magánegyüttműködés) konstrukcióban létrejött projektje közül a legnagyobb, a Campus-projekt visszafizetését átvállalta az állam az egyetemtől, ami nem kevesebb mint 900 millió forint megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot.

Dr. András István, dr. Dorkota Lajos és Cserna Gábor az egyetemi sajtótájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. András István rektor kapott először szót, amit visszaemlékezésre és köszönetnyilvánításra használt fel. A szenátusi jegyzőkönyvek alapján visszaidézte a történéseket 2012 májusától napjainkig, amikor az akkori 800 milliós tartozást elviselhetetlenül nagynak ítélték. Kijelentette, az egyetem mindig számíthatott dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor polgármester segítségére egészen a sikeres konszolidációig. Megköszönte a segítséget a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Dorkota Lajosnak, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az akkori gazdasági vezetésnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak és a kancellárnak.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora a sajtótájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2004-2010-ig tartó időszak nem volt könnyű. Akkor 54 konstrukció jött létre hasonlóan, amik előnytelenek voltak a 18 intézmény és az állam számára is. Kijelentette: a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 projektet, ráadásul idén továbbiakat terveznek kiváltani 18 milliárd forint értékben.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő visszaemlékezett, milyen nehéz idők voltak, amikor azért kellett hadakozni, hogy ne olvasszák be valahová az egyetemet.

Mészáros Virág kancellár elmondta, a Campus-projekt törlesztése komoly forrásokat vont el, az egyetem éves működési költségeinek 20 százalékát tette ki, ami két havi nettó bért jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!