Hírek

2013.06.26. 16:45

Nekik nem kell a mezőőr!

Szekeres Béláné azt mondja, hogy harminc nagykarácsonyi földtulajdonost képvisel, amikor azt mondja: nincs szükség mezőőrre, nem kérték, hogy legyen, sőt, kimondottan tiltakoztak ellene.

Körmendi Erzsébet

A mezőőrséggel kapcsolatban  Nagykarácsonyban  elég egyetlen szó, ami az ottlakók szerint nem helyénvaló,  és újabb harag fakad.  Nem gondoltuk, hogy darázsfészekbe nyúlunk azzal, ha pozitív hírként megírjuk, hogy bejegyzett mezőőri szolgálata van a községnek. Később derült ki: harmincan vannak a földtulajdonosok között, akik egyáltalán nem óhajtották az őrséget, sőt, tiltakoztak a létrehozása ellen is. Szószólójukkal, Szekeres Bélánéval beszélgetve kiderült tegnap: személyes ellentétektől, indulatoktól  sem mentes a mezőőr-ügy.

Szekeres Bélánénál jártunk, aki megmutatta az önkormányzatnak címzett levelet, amit harmincan írtak alá (Fotók: Lázár Zsolt)

Szekeresné szerint a gazdák nyomására a februári képviselő-testületi ülés napirendjéről levették a mezőőrséget, majd májusban meglepődve látták a mezőőri állás pályázati hirdetményét. Tiltakozó levelük szerint az önkormányzat munkahelyteremtő kezdeményezésével egyetértenek, de a mezőőri költségekhez nem kívánnak hozzájárulni és a szolgáltatást sem akarják igénybe venni.

- Hány fényképet mutassak? Be lehet menni a téeszhez érdeklődni. Meg fognak döbbeni! - válaszolja Scheier Zsolt polgármester Szekeresné  kérdésére, hogy előfordult-e  szemétlerakás,  terménylopás?

Egy fillérjükbe sem kerül a mezőőrség, akkor miért tiltakoznak ellene? - kérdezi Scheier Zsolt

- Miért mondja a polgármester, hogy a gazdálkodók kérték? - vág vissza Szekeres Béláné a polgármester nyilatkozatára. Mire a település első embere ugyanazt mondja, amit a májusi képviselőtestületi ülésen. Ha a téesz  - vagyis a Nagykar Kft.-   jövő januártól nem fizeti ki a mezőőri hozzájárulásával a szolgáltatás költségeinek a tetemes részét, akkor megszűnik a mezőőrség. A faluhoz tartozó szántóból 1200 hektár van a szövetkezet tulajdonában, plusz több száz hektárjuk van másoknak, és ők szeretnék, ha mezőőr vigyázna az értékeikre. Kit zavar, ha  hivatásos őr figyeli  a határt?

- Akinek nem kell a szolgáltatás, ne foglalkozzon vele. De ne is szítsa a tüzet a faluban - teszi hozzá Scheier Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!