Hírek

2013.11.07. 13:29

Négyszázfős létszámleépítés a Dunaferrnél (frissítve)

A vasműben tárgyalt a foglalkoztatáspolitikai államtitkár, menedzserekkel és érdekvédőkkel. Kevés jó hírt tudott mondani Czomba Sándor államtitkár a tárgyalásai után rögtönzött sajtótájékoztatón a Dunaferrben.

Dunaújvárosi Hírlap

Talán csak annyit, hogy folytatódnak a tárgyalások a cég vezetőivel, és fenntartják a kapcsolatot az érdekvédőkkel annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet segítsenek az elbocsátott embereknek. Mert: lesznek elbocsátások. Egyelőre 400 fő, de az államtitkár reméli, hogy ez az első csoport lesz az utolsó is.

Állami (pénzbeli) segítséget ígért Czomba Sándor a kormány nevében a vasműnek az energetikában és a környezetvédelemben: a segítség módszertanán még dolgoznak. Az viszont biztosnak tűnik már, hogy az állam nem lesz tulajdonos a vasműben: az orosz és az ukrán tulajdonosok kikosarazták a kormányt, mondván, ők a cég hosszútávú és minél hatékonyabb működtetésében érdekeltek.

Evgeny Tankhilevich cégvezető és Czomba Sándor Foglalkoztatásért felelős államtitkár (Fotó: Ónodi Zoltán)

Januártól várhatók az első elbocsátások a vasműben

Most már az elbocsátások hatásainak enyhítésére kell törekedni, tartják érdekvédők, állami tisztviselők.Az ISD Dunaferr Zrt.-ben tárgyalt csütörtökön Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára, aki a kormány kapcsolattartója a vasmű vezetésével folytatott tárgyalásokon.

Az államtitkár találkozott a cég menedzsmentjével és az érdekképviseletek irányítóival: a Központi Üzemi Tanács, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és az Ifjúsági Szervezet vezetőivel. Délután egy órakor a vasmű igazgatóság előcsarnokában rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Czomba Sándor és Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője.

Tankhilevich konstruktívnak minősítette a megbeszélést, és kijelentette: a Dunaferr-nek nem az a legfontosabb kérdése, hogy milyen tulajdonosi struktúrában fog működni, hanem az a nagy dilemma, hogy hogyan lehet a vasműből hatékonyabb céget csinálni.

Czomba Sándor kérdésekre válaszolva a vasmű esetleges kormányzati megvásárlásáról kijelentette: megvásárolni, ami nem eladó, nagyon nehéz. A kabinet ezért oda csoportosítja erőit, ahol segíteni tud: a most bejelentett négyszáz fős elbocsátásban várhatóan januártól érintettek minél jobb megsegítésére.

– Reméljük, ez az első négyszáz fős elbocsátás egyben az utolsó is lesz – mondta Czomba Sándor. Mucsi Zoltán, a Vasas szakszervezet elnöke az államtitkárral folytatott megbeszélésükről azt mondta: pont került a vásárlási ügyre, az állam nem lesz tulajdonos a vasműben. Az elbocsátások hatásainak enyhítésére kell törekedni. (Itt pontosítjuk tegnapi cikkünket: Mucsi szerint azok a kölcsönzött munkavállalók, akikkel folyamatosan új szerződéseket kötöttek, joggal tarthatnak igényt a felmondási juttatásokra, illetve, ha jogosultak, a végkielégítésre is.)

Czomba Sándortól úgy tudja, mondta Mucsi, hogy az államnak nincs ráhatása a 400 ember elbocsátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!