Hírek

2010.09.06. 02:29

Napfényre várnak a tőkék

Két kimagasló évjárat után, mind mennyiségében, mind pedig minőségében szerényebb terméssel számolnak az adonyi borosgazdák. A csemegeszőlő szedésével ezen a héten kezdődik meg a 2010-es szüreti szezon, a borszőlő szüretelésével e hónap harmadik hetéig vár, aki teheti. Eső helyett napfényért fohászkodnak a helyi gazdák.

Szigeti Sándor

A gazdák azonban már kt vannak a birtokon, zajlanak az ilyenkor szokásos előkészületek, és a jó vincellérek bizony aggódva figyelik a még tőkén lévő termést.

- Már májusban volt valami a levegőben. Szerencsére a peronoszpóra elkerült minket, de a hideg és csapadékos idő nem kímélte a hegyet. Pedig a szőlő istene a meleg és a napsütés - mondja a hetvenegy éves Takács István, aki a településről naponta négy kilométert és pontosan kétszáz métert bringázik ki a szőlőbe és vissza. Teszi mindezt 1987 óta, ekkor vásárolták meg ugyanis a kis földdarabot.

- Pedig jól indult az év. Kevés volt a szőlő, ami azért előnyös, mert így jobban ki tudja nevelni a fürtöket a tőke, és ezáltal jobb lesz a bor minősége is. A szeles idő azonban komoly károkat okozott. A szélben a lugasok drótjai elvágták a fiatal, zsenge szőlővesszőket, és tönkretették az útjukba kerülő fürtöket is - meséli Pletser Lajos, miközben pincéje egyik büszkeségét, egy 2008-as barrikolt zweigeltet ajánl a figyelmünkbe.

- A 2008-as és a 2009-es kiemelkedő évjárat volt, a mostani év nehezebb lesz. Ha még megjön egy napos, száraz idő, azok járhatnak jól, akik kései szüretelésű fajtát választottak. A csemegeszőlőt mindenesetre már most le kell szedni, nálunk szerdán kezdődik a szüret - mondta el az adonyi borász.

Címkék#bőr#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!