Hírek

2013.09.29. 16:25

Könyvpremier: Kacagtató Sztalin, avagy ki mer itt viccelni?

Dunaújváros - Irodalmi kávéházi élményben volt része mindazoknak, akik hírét véve Miskolczi Miklós író legújabb könyvbemutatójának, szeptember 28-án, szombaton ebéd előtt betértek a város szívében található Corner Kávézóba.

Szente Tünde

A Kacagtató Sztalin városi legendák egy kötetbe gyűjtése, megjelenése elegendő okot szolgált ahhoz, hogy a Pannon Lapok Társasága és a Dunaújvárosi Hírlap fiatal újságírója, későbbi főszerkesztője megint találkozhasson egykori kollégákkal, örökifjú barátaival, nem utolsósorban irodalomkedvelő olvasóival.

S miként egy huszonegyedik század eleji könyvbemutatón szokás, a mű megszületésén bábáskodók szót kapnak, hogy elmondhassák viszonyukat a szerzőhöz, s a kétkedőket meggyőzzék arról, hogy miért érdemes kézbe venni és elolvasni a publikációra érett szöveggyűjteményt. Esetünkben, ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy miért hiteles Miskolczi Miklós írónak, könyvespolcnyi városunkról készült mű szerzőjének, még mindig Sztálinvárosról értekeznie, annak Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója megadja a választ: egyszerűen azért, mert ő az örök lokálpatrióta . S ha valaki nem hiszi, nézze meg bibliográfiáját. Ezek kivonatolása után az ügyvezető asszony hozzátette: Ez a könyv kis kordokumentum, amely mindenkinek mást jelent. Valakinek a fiatalságát, valakinek a nagy öregek emlékét, és van, akinek az akkori élethelyzetek fonákságát.

Maga is Sztálinváros szülötteként számos anekdotában ismerős karaktereket fedezett fel Várkonyi Zsolt, a Dunaújvárosi Hírlap lapigazgató-főszerkesztője: - Ez azt jelenti, hogy mi magunk éljük a történelmet. A múlt és a jövő szép, csak a jelen nehéz. Ebben a könyvben a múlt valóban megszépül, és rajtunk múlik, milyen lesz a jövőnk - gondolatot fűzte hozzá az elhangzottakhoz Várkonyi Zsolt.

Az író, a történetek mesélője köszönetét fejezte ki az anekdoták összegyűjtését szorgalmazó Králik Gyulának, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, és mindazoknak, akik biztatták, hogy érdemes hozzákezdeni a látszólag egyszerűnek tűnő munkához: Kicsit elszégyelltem magam, hogy jövők én ahhoz, hogy hatvan év után különböző figurákról megírjam, mit csináltak. Rájöttem, mégis van jogom hozzá, mert szeretem ezt a várost, ez a város az enyém is, és szeretnem kell a múltjával együtt. Ma is vannak és holnap is lesznek anekdotának való marhaságok. Biztatom az utánunk jövőket, hogy gyűjtsék össze őket

Mivel minden valamire való könyvbemutatón részletek is elhangzanak a kötetből, nem volt ez másként most sem, sztálinvárosi anekdotákat visszhangzott a Dózsa Mozi Centrum előtti placc, pontosabban a Corner és környéke ifj. Pálfalvi János előadásában. S hogy Berci bácsi miként fejezte be alkotmánynapi ünnepi beszédét, ki húzódik a Tunhardt név mögött, s hogy a pártbizottság első titkára mit szólt a Dumaújvárosi Hírlap fotómontázsához, azt is megtudhatják, ha elolvassák Miskolczi Miklós Kacagtató Sztalin városi legendák című könyvét. A könyv megvásárolható a Dunaújvárosi Hírlap és a Szuperinfó Ügyfélszolgálati irodájában (Vasmű út 33.), valamint a Corner Kávézóban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!