Hírek

2017.05.09. 18:05

Napelemparkról döntöttek a rendkívüli közgyűlésen

Dunaújváros - A keddi rendkívüli közgyűlés zárt szakaszában megszavazott határozati javaslat értelmében az önkormányzat az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.-vel közösen a déli iparterületen napelem-parkot létesít.

Szabó Szabolcs

A napelempark kereskedelmi üzeme a tervek szerint 2018 első negyedévében kezdődik majd. Az előterjesztés a már említett együttműködési megállapodás mellett tartalmazta, a beruházáshoz kapcsolatos bérleti szerződést is - mindezeket is támogatta a testület.

A rendkívüli közgyűlés nyílt szakaszának első három napirendi pontja egy témához kapcsolódott. A határozati javaslatokban foglalt indoklás szerint a Modern Városok Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program hatékony lebonyolítása miatt vált szükségessé a közgyűlés és szervei szervezeti és működése szabályzata, az önkormányzat gazdálkodásának rendjéről szóló, valamint a közbeszerzési értékhatárt el nem élő beszerzések lebonyolításáról szóló önkormányzati szabályzat módosítására. A közgyűlés mindhárom napirendet megszavazta, ám az ellenzéki képviselők közül Szabó Zsolt (PM), Barta Endre (Jobbik) és Beszterczei Zsolt (DK) támadták a javaslatcsomagot. Mint kifejtették, ezen döntésekkel átláthatatlanná, követhetetlenné válik e két, sokmilliárdos városfejlesztési programhoz kapcsolódó beruházások finanszírozási és lebonyolítási háttere és az ezeket tartalmazó szerződések is.

A testület 600 ezer forintot szavazott meg az I. számú Rendelőintézet fogorvosi rendelők tisztasági festésére.

Arról is döntöttek, hogy a pályázati és önkormányzati forrásból megvalósuló - az Aprók Háza tagóvoda és Napsugár tagóvoda felújítását és energetikai fejlesztését szolgáló beruházási tevékenységgel a DVG Zrt.-t bízzák meg összesen bruttó 387 millió forintért.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az önkormányzat felbontotta a Lokál című kiadvánnyal korábban megkötött keretszerződését, kedden pedig arról határoztak, hogy a szerződés felbontásával így fennmaradt maradványösszeget a "Dunaújvárosiak Életéért" Közalapítvány támogatására fordítják.

A közgyűlés egy elvi állásfoglalást is elfogadott a Dunaújvárosi Egyetem működésével kapcsolatosan.

Ebben - a többi között - az áll, hogy továbbra is szorosan együtt kíván működni a Dunaújvárosi Egyetemmel azzal, hogy a város önkormányzata az együttműködés zálogának tekinti, hogy a Dunaújvárosi Egyetem kancellárja olyan személy legyen, aki tiszteli a város polgárait és vezetőit, képes az egyetem és a város érdekeinek összehangolásában partneri szerepre.

Az elvi állásfoglalásban az is szerepel, hogy a közgyűlés a Dunaújvárosi Egyetem újra megválasztott rektorát, dr. András Istvánt a továbbiakban is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!