Hírek

2017.02.20. 19:35

Napelemek a tetőkön - Négy helyi középiskolát érint a beruházás

Dunaújváros - Az előzetes tervek szerint nyár elején már dolgoznak azok a napelemparkok, amelyeket a következő hónapokban szerelnek fel a szakemberek négy dunaújvárosi középiskola tetőszerkezetére.

Balla Tibor

Most már kézzelfoghatóvá vált, hogy a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum számára fontos a környezet védelme. A közeli jövőben négy tagintézmény tetején megjelennek ugyanis a napelemek. Egy európai uniós pályázaton nem kevesebb, mint 120 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyert a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum.

Ennek eredményeként négy tagintézményének tetőszerkezetére telepítenek mintegy 800 darab napelemet a közeli jövőben. A munkák a napokban elkezdődnek.

Az úgynevezett fotovoltaikus (napelemes) rendszerek a nap energiáját villamos energiává alakítják, amit egyfajta kis erőműként a villamos hálózatnak adnak át.

A Dunaferr középiskola Vasmű téri központi épülete - tetőszigeteléssel kezdődnek a munkálatok Fotó: Ady Géza

A jól megépített rendszerrel akár nullára csökkenthető egy iskola energiaszámlája. Ebből látszik, hogy ez egy jó befektetés, ráadásul a Szakképzési Centrum kiemelten fontosnak tartja a környezettudatos gondolkodást és cselekvést.

A pályázat teljes forrása már a centrum számláján van, felállt a projektmenedzsment, és egy sikeres közbeszerzés után kiválasztották a kivitelező céget is, amellyel mára szerződést is aláírták. Három iskolában, a Rudasban, a Lorántffyban és a Hildben a közeli napokban átadják a terület a kivitelező cég szakembereinek. A Dunaferr iskola központi épületén először a tetőjavítási munkát kell elvégezni, csak ez után kezdődhet a munka - lásd bővebben keretes írásunkat.

Napirenden van továbbá a Dunaferr középiskola villamosipari tagozata tornatermének felújítása is. Mint lapunk megtudta, hamarosan e beruházásra is megérkezik a szükséges forrás, és elkezdődhetnek a munkálatok.

Az első lépés a tetőszigetelés

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítson támogatást a Dunaferr iskola Vasmű téri intézményének tetőszigetelési munkálataira, a tetőszigetelés javítására. Minderre a fentebb taglalt napelem-beruházás miatt is szükség volt, másrészt korábban többször is beázott a középiskola tetőszerkezetének egy része.

A múlt heti közgyűlésen a képviselők egyhangú döntésének értelmében csaknem 10 millió forinttal támogatja a felújítást az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!