Hírek

2017.03.15. 18:50

Szabadság, haza - Egy szívvel és egy gondolattal

Nagyvenyim, Mezőfalva - Műsoros összeállításokkal emlékeztek az 1948-49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Horváth László

Százhatvankilenc év után is egy szívvel, egy gondolattal ünnepeljük a szabadságot és a hazát, legyen a magyar bárhol is a világon - hallhattuk nemzeti ünnepünk keddi rendezvényeinek felvezető gondolataiban.

A forradalom és szabadságharc kiemelkedő, mindmáig példaértékű tetteire emlékeztek a nagyvenyimiek Fotó: Horváth László

Március 14-én, kedden 15 órakor a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében Tóthné Kolmankó Diána pedagógus ünnepi köszöntőjével kezdődött a márciusi eseményeket felelevenítő közösségi program. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmi eseményei a mai napig hatással vannak a magyar emberekre és társadalmunkra. Elengedhetetlenül fontos, hogy a mostani generációk is ismerjék a haza szabadságáért életüket áldozók tetteit. Büszkének kell lennünk erre a napra, mivel a mai, válságoktól nehezített világunkban különösen nagy hangsúlyt kapnak azok a fogalmak, mint becsület, kitartás, összefogás. A megnyitót követően az általános iskolások zenés irodalmi műsorral tisztelegtek a szabadságharc hőseinek emléke előtt. Előadásukban a korabeli események történeteit elevenítették fel.

Mezőfalván szintén március 14-én, kedden tartották nemzeti ünnepünk megemlékezését. A Kiss Kálmán Művelődési Ház színháztermében 16 órai kezdettel először Molnárné Troppert Mária alpolgármester asszony mondta el ünnepi gondolatait, amelyben kiemelést kapott a magyar nép évszázadokon át folytatott harca a szabadságért. Említést kaptak történelmünk nagy tragédiái a mohácsi vésztől kezdve a török dúláson keresztül egészen a Habsburg uralomig. Az ünnepi beszéd végén a márciusi események jelentőségének adott hangsúlyt Molnárné Troppert Mária, amelyben elhangzott, hogy a hősök megmutatják nekünk, kik voltunk, kik vagyunk és kik leszünk. Az ünnep folytatásában az általános iskola hetedik évfolyamos tanulói műsorral emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legkiemelkedőbb mozzanataira. Záró eseményként pedig a rendezvény résztvevői közösen átvonultak az iskola bejáratánál lévő Petőfi-falhoz, ahol elhelyezték a tisztelet és emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!