Hírek

2017.06.20. 18:50

Limes-találkozó a Nemzetiben - Nagy lehetőség a limes-vonal mentén

DUNAÚJVÁROS A közeljövőben világörökségi védelmet kaphat a dunai Limes-vonal.

Szabó Szabolcs

Ma a térség vezetőivel is egyeztetnek. A Magyar Limes Szövetség számos település és a Nemzetgazdasági Minisztérium anyagi támogatásával elkészítette és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak benyújtotta „A Duna-Limes program egységbe foglalt turizmusfejlesztési koncepciójá”-t. A koncepció a teljes hazai Duna-szakaszt érintő limes UNESCO világörökség már 2019-ben várható elérésekor jelentkező nemzetközi kereslet kiaknázását szolgálja, készíti elő. A római limes világörökségi nevezés előkészítésének és az ahhoz kapcsolódó rómain kívüli turisztikai feladatainak bemutatására a Magyar Limes Szövetség konferenciát szervezett, amely ma lesz a Nemzeti Múzeumban.

Hirschberg Attila, a limes szövetség ügyvezető elnöke legutóbb Kulcson tartott előadást Fotó: Zsedrovits Enikő

Ma 10 órától Dunaújváros és a térség számára is kiemelten fontos konferencián próbálják feltárni azon lehetőségeket és az erre épülő turisztikai és gazdasági előnyöket, amely az ókori limes-vonal világörökségi felvétele hozhat. A szakemberek szerint a kulturális turizmus keretében több tízezer turista is érkezhet a Duna mentére a következő években. A Nemzeti Múzeum dísztermében rendezendő szakmai találkozón előbb dr. Visy Zsolt miniszteri biztos mutatja be a dunai limes magyarországi szakasza - mint világörökségi várományos helyszín - nevezési előkészületeit és a stratégiához kapcsolódó elképzeléseket. Ezt követően dr. Karsai Árpád turisztikai szakértő részletezi a limeshez kapcsolódó turisztikai elképzeléseket, majd Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke elemezi az eddig már létrejött térségi és települési kapcsolatok és koncepciókat. Hazai és nemzetközi példák is azt bizonyítják, hogy a cím és rang nagyon komoly turisztikai hajtóerőt jelent. A kérdés az, hogy képesek leszünk-e élni e fantasztikus lehetőséggel. Ha igen, akkor az komoly gazdasági fejlődést is jelenthet a térség egésze számára - mondta el lapunknak korábban a már említett Hirschberg Attila, a limes szövetség ügyvezető elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!