Hírek

2015.11.15. 20:00

Nagy jelentőségű monostor konferencia volt szombaton

Dunaújváros – Nagy jelentőségű Pentelei Monostor Konferenciát tartottak szombaton délután a pentelei református templomban.

Körmendi Erzsébet

Fontosságát az is bizonyítja, hogy szinte valamennyi dunaújvárosi egyházi vezető megjelent és hozzá is szólt a Konferenciához.

A konferencia szóvivője Szabó Szilvia felvezetőjében a rendezvény céljaiként említette a nagy orvos – vértanú Szent Pantaleon (Pantaleimon) emlékének ápolását, a Pentelei Monostor Emlékhely létrehozását, hagyományteremtő ünnepség megtartását a névadó szent halálának évfordulója alkalmából. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő köszöntötte a konferenciát, kiemelte Szabó Tamás lokálpatrióta munkásságát, beszélt a 29 évesen meghalt szentről, akiről városunk kórházát is elnevezték. Lenyűgözte Szabó Zsolt Róbert építész Pentelei Monostor Emlékhely látványterve, végül az emlékhely megépítésének támogatásáról biztosította a konferenciát.

Böttger Antal református lelkész, házigazda megáldotta a konferenciát, és együtt gondolkodásra kért minden résztvevőtől.

Kalota József, a görögkeleti egyház püspöke megemlékezett Szent Pantaleon munkásságáról. Fotó: Zsedrovits Enikő

Az első előadó Kalota József, a görögkeleti egyház püspöke megemlékezett Szent Pantaleon (Pantaleimon, Pandoleon ) munkásságáról és életéről, bemutatta szülővárosát, a ma is 800 ezres (Nikodémiát) Izmírt. Csodával határos gyógyításairól és igazságtalan haláláról is beszélt a résztvevőknek.

Majd Szabó Zsolt Róbert pentelei építész ismertette a Pentelei Monostor történetét a fennmaradt építészeti rajzok – tanulmányok alapján. Befejezésül láthattuk az általa elképzelt monostor emlékhely látványtervét, amelynek mielőbbi megépítését szorgalmazta. Keszi Tamás volt a következő előadó, aki régészeti vonatkozásban beszélt a monostorkutatás eddigi eredményéről.

Az előadók utáni első hozzászóló Stermeczky András evangélikus lelkész a lakóközösséget, lokálpatriotizmust és az Isten tiszteletét emelte ki mondanivalójában. Mindháromra – valamint az emlékhelyre – egyaránt szükség van. Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója jelentősnek tartotta, hogy a konferencia a református templomban van megrendezve. A monostor történetében sok a hipotézis – kitartó kutatómunkát kell még végezni a területen. Németh Zoltán a Szent György lovagrend magyarországi főtanácsnoka Pentele identitáserősítő szerepére hívta fel a figyelmet: értékeink megőrzésére fontos, a monostor emlékhely kell, megépítése és a Duna turisztikai bevonásával lehet nagyon eredményes.

Braun Ervin Baptista gyülekezeti vezető után Kovács István görög katolikus parókus zárta a hozzászólók sorát: A Duna szigetén volt egy hely ahol imádkoztak Istenhez, zarándokokat fogadtak akik a Szent Földre mentek és betegeket gyógyítottak. Az újonnan megépülő emlékhelynek szent helynek, az imádság helyének kell lennie.

Szabó Szilvia befejező szavaival méltatta a konferencia munkáját: felhívta figyelmet településünk híres névadójára, a monostor emlékhely megépítésének szükségességére – záró gondolataival a konferencia valamennyi felszólalója egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!