Hírek

2014.12.11. 16:35

Dr. Hutÿra Ferenc szobrát avatták fel Kulcson

Kulcs - A XIII. Fejér Megyei Állatorvos Emléknap ezúttal is tanulságos, szép és méltóságteljes volt Kulcson.

Pekarek János

Dr. Hutÿra Ferenc tanár, tudós, tudományszervező szobrának avatói: (balról) prof. dr. Sótonyi Péter dékán, L. Simon László államtitkár, Zsigó Róbert államtitkár, és a szobrász, Plank Antal

A kulcsi hatoknak , azaz a magyar állatorvoslás olyan jeles alakjainak, mint dr. Hutÿra Ferenc, dr. Jármai Károly, dr. Kotlán Sándor, dr. Guoth Gy. Endre, dr. Marcis Árpád és dr. Szepeshelyi Andor már eddig is emléktáblájuk volt Kulcson. Ugyanis mindannyian itt rendelkeztek nyaralóval.

Ezért is költözött a Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap Kulcsra, ahol tudományos konferenciákkal, emléktábla-koszorúzással és kitüntetéssel emlékeznek meg hivatásuk egykori és mai jeles művelőiről. Az emléknapot idén a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, Kulcs Község önkormányzata, az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete Fejér Megyei Alapszerve, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete és a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány szervezte az Alpha-Vet Kft. aktív segítségével. A rendezvény teljes napirendjét, sajnos, hely hiányában nem tudjuk felsorolni.

Zsigó Róbert államtitkár és a közönség egy része az emléknapon

A fő esemény ezúttal az iskolateremtő és nemzetközi tekintélyű dr. Hutÿra Ferenc mellszobrának felavatása volt. Amelyen részt vett L. Simon László, a miniszterelnökség államtitkára, Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, és prof. dr. Sótonyi Péter, a Semmelweis egyetem állatorvos-tudományi karának dékánja. A szobrot Plank Antal készítette.

Az emléknapon a kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjainak és dr. Merész Lajos szavalatai után egyperces néma felállással adóztak a közelmúltban elhunyt kolléga, dr. Karasszon Dénes emlékének. Az ünnepségen kitüntetéseket is átadtak: a díjazottak arcképe és kitüntetésük neve az írásunk fölötti fotók sorában látható.

A rendezvényen maga a szerző, a kilencvenkét esztendős dr. Fehér Dezső dedikálta a legendás versenylóról, Kincsemről szóló könyvének harmadik kiadását.

A résztvevők ezúttal is megkoszorúzták a legendás kulcsi hatok emléktábláját a faluházon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!