Hírek

2017.06.26. 17:40

Harminckilenc éve dolgozik a védőnői szolgálatban!

Kiváló védőnő kitüntetést kapott a város védőnői szolgálatának munkatársa - nem véletlenül!

Pekarek János

Azt mondják, hungaricum a hazai védőnői rendszer, azaz világszerte egyedülálló. Legyünk erre büszkék - de tudjuk azt is, hogy a legjobb rendszer sem ér semmit elhivatott és jól képzett emberek nélkül, akik azt magas színvonalon működtetik!

Szerencsére nekünk vannak ilyen embereink: ezt mutatják azok a kitüntetések is, amelyeket a közelmúltban adtak át Székesfehérváron védőnőknek. Mi, dunaújvárosiak külön büszkék lehetünk, mert két védőnőnk is megkapta a Kiváló védőnő címet!

Egyikük, Sándorné Both Éva már harminckilenc éve dolgozik a védőnői szolgálatban: 1978. szeptember elsején kezdte a munkát. Sűrű nyara volt abban az évben: államvizsgázott a szegedi egészségügyi főiskolán, férjhez ment egy szegedi fiatalemberhez, majd munkába állt.

De mit is csinál egy védőnő?

Tanácsaival segíti a szülőket a gyermekek gondozásában, nevelésében, figyelemmel kíséri a gyermekek testi, lelki fejlődését. Már a születés előtti időtől kezdve, hiszen a várandós anyukáknak is ad tanácsokat, egészen a gyerek hétéves koráig. Sőt, az iskolavédőnők az általános iskolától a középiskola végéig foglalkoznak a diáksággal. Sándorné Both Éva területi védőnő, tehát nem iskolában dolgozik.

Első munkahelye Nagykarácsonyban volt, ahol Éva olyan jó kapcsolatokat épített ki a településen élőkkel, hogy máig nosztalgiával emlegeti ott töltött tizenkét esztendejét! A faluban született az ő első gyermeke is, és nem lévén más kollégája, kénytelen volt saját védőnőjeként is dolgozni...

Éva olyan átéléssel beszél hivatásáról, mintha nem majdnem negyven éve, hanem négy napja dolgozna benne. Roppant hálás gépészmérnök férjének, hogy mindvégig mindenben támogatta őt e teljes embert kívánó hivatásban. S roppant jellemző, hogy beszélgetésünk legfontosabb mondata az volt: talán végre emelkednek a születési statisztikák...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!