Hírek

2016.08.26. 19:25

Nyárzáró piknik, közmeghallgatás a kempingben

Dunaújváros - A korábbiaknál is sikeresebb félév áll a helyi roma nemzetiségi önkormányzat mögött, derült ki a kempingben tartott pénteki évadzáró pikniken és közmeghallgatáson.

Körmendi Erzsébet

A Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a partnerein kívül több mint kétszáz dolgozót, képzésein részt vett fiatalt és felnőttet hívott meg a kempingben megtartott nyárzáró napjára, ahol beszélgethettek, játszhattak, amíg megfőtt a finom pörkölt.

Hosszú János, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy milyen munkát végeztek az elmúlt hónapokban, és mi várható a foglalkoztatás, a képzés terén az elkövetkező időszakban. Elmondta: a város önkormányzatával kötött együttműködés jóvoltából lehetőségük nyílt a parkok, erdők, övárkok, buszmegállók takarítására, rendbentartására. A városőrök bejelentéseinek, valamint a köztisztasági vonalon tevékenykedőknek köszönhetően 2620 köbméter hulladéktól szabadították meg a várost az év elmúlt nyolc hónapjában.

Sztojka Terézia negyven kiló húsból, két bográcsban főzött isteni pörköltet a résztvevőknek Fotó: Zsedrovits Enikő

A nemzetiségi önkormányzat, valamint a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. jelenleg tíz telephelyen gondoskodik köztulajdonban lévő épületek és területek őrzés-védelméről zömében közfoglalkoztatás keretében. Ezeken felül szerződéseik vannak még két nyilvános illemhely üzemeltetésére.

- A felsorolt megbízásoknak köszönhetően hozzájárulunk a város köztisztaságához, valamint a közrendhez és nem utolsó sorban a foglalkoztatás elősegítéséhez. Partnerként számíthatunk a város önkormányzatára, a járási hivatal foglalkoztatási osztályára, a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályára, a város vagyonkezelő cégére, valamint a temetőt üzemeltető vállalkozásra. A temetőben például idén nyáron is 22 diák vállalhatott nyári munkát, 10 tanulóval pedig 31 játszóteret tettek rendbe. A közfoglalkoztatásban egyébként 144 embernek tudott a roma önkormányzat megélhetést biztosítani, az alkalmi munkavállalóik száma 97 volt idén, főállású dolgozójuk pedig 12 van. Összesen 403 embernek tudtak olyan munkát adni, amivel hozzájárultak a város köztisztaságához, közrendjéhez. Továbbá 19 általános iskolást készítettek fel pótvizsgára, közülük 18 sikeres vizsgát tett, nem kell évet ismételnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!