Hírek

2010.05.07. 05:38

Minek van a zsilip, ha nem használják?

Dunaújváros - Hatvanezer köbméter iszap elhelyezése fejeződött be a szabadstrand mögötti négyhektáros területen. Tegnap körbejártuk a Szalki-szigetet.

Szigeti Sándor

- Árad a nagy-Duna, magasabb a vízszintje, mint az öbölé, fel kellene húzni a zsilipet, ám a forgatószerkezet csupa rozsda. Szerintem még soha az életben nem használták - panaszolja Kövér Sándor, aki hetente két-háromszor jár le horgászni.

- Le kellene jönni ide egyszer a hétvégén az illetékeseknek. Meglátnák, hogy húsz-harminc autó is parkol a szigeten, holott elvileg ide tilos a behajtás.

- Arról is volt szó, hogy építenek a Duna-parton egy átemelőt, amellyel a löszpartból kinyert vizet a szabadstrandra juttatják el. Erről is nagy a hallgatás mostanában - fogalmazott a nyugdíjas férfi, aki korábban a Dunaújvárosi Főiskolán energetikusként dolgozott.

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a zsilipre egyelőre nincs üzemeltetési engedély, most zajlik ugyanis az engedélyeztetési eljárás, a szigeten zajló többi beruházással egyetemben. Hamarosan meglesznek a szükséges engedélyek - mondta el kérdésünkre Szendrődi Tibor. A városüzemeltetési iroda vezetője hozzátette: korábban éppen az volt a baj, ha kinyitották a zsilipet, mert a horgászok szerint a telepített halak kiúsztak az öbölből. Hogy mi lesz a tervezett átemelővel, azt tegnap még senki nem tudta megmondani.

Az ülepítő medence egyébként elkészült. Erről tegnap meggyőződtünk a helyszínen, ahol Bartos József, a kivitelező cég vezetője elmondta: a négy hektáros területre mintegy hatvanhatezer köbméter iszap került az öbölből. A strand mögötti terület közel két méterrel lett magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!