Hírek

2013.11.29. 18:35

Adventi vásár: minden van, ami kézműves

Dunaújváros - Adventi vásárnak is felfoghatjuk a kézművesek igazán minden igényt kielégítő bemutatkozását.

Pekarek János

Fotók: Ady Géza

Teljes sebességre kapcsolt pénteken az az adventi rendezvénysorozat, amelyet a Kortárs Művészeti Intézetben és környékén szervezett meg a Pentelei Kézműves Egyesület, Híd, ami összeköt címmel. A hagyományteremtőnek szánt rendezvény már most, azaz az első két nap után bebizonyította: jó ötlet volt belevágni!

A pénteki nap az iparműveseké (is) volt: a kiállítási csarnokban olyan mesteremberek mestermunkáit láthatta a folyamatosan érkező, kíváncsi közönség, akik eddig érdemtelenül kevés érdeklődéshez és elismeréshez jutottak.

Mást ne mondjunk: a kiállítás főhelyén, a terem bejáratával szemben a Puli márkájú vadászkések igazán mívesen kidolgozott minőségével ismerkedhetett meg a nagyérdemű. De fazekasok, keramikusok, rézdomborító díszkovácsok, fafaragók és más kiállítók is már-már a művészeti élménnyel határos hatást voltak képesek kelteni termékeikkel.

Nem véletlenül használjuk ezt a kifejezést: régi tárlatlátogatók is eljöttek szemügyre venni a kollekciót, amely a maga nemében ugyancsak egy őszi tárlatnak számít.

A gimnáziumból pedig Rohonczi ROHO István művésztanár is elhozta egyik osztályát kiállítást nézni, ahogyan szokta más tárlatok alkalmával is.

A nap témája egyébként a bőrművesség volt: iskolai csoportok érdeklődő tagjai maguk is kipróbálhatták e tárgykészítés főbb fogásait. A Kézművesek utcájában pedig ékszerkészítők maguk mutatták meg, hogyan készül egy-egy mesterdarabjuk, amiről a szemlélő talán azt sem látja: kézzel csinálják-e?

De bármilyen látványos legyen a mesterek (művészek) bemutatója, a szem és az orr kísértéseinek, így, advent idején aligha tudott ellenállni a látogatósereg.

Vagyis a frissen sülő kürtős kalács legalább akkora sikert aratott, mint a különböző kemencés lángosok és sültek, rétesek, kolbászok, hamburgerek (!), valamint a hideg téli napok elsőszámú megenyhítője, a sokféleképpen készülő forralt bor. Amiből most éppen a vörös volt kapható az árusoknál.

De egyéb népi és kézműves mesterségek mintadarabjai is vonzották a népet, lévén: közeleg a karácsony, ideje ajándékokat vásárolni.

A szőttesektől, hímzésektől és varrottasoktól a méz százféle fajtájáig, a csokoládétől válogatott, díszcsomagolású fűszerekig válogathattunk bőséggel!

Ízelítő a kínálatból:

Ruhák, szőrmék, szőttesek. Bőrtáskák.

Ékszerek, közöttük karkötők, nyakláncok fülönfüggők bőrből, üvegből, láncból.

Dísztárgyak fából, nádból, fafaragások, rézdomborítások. Hagyományos öltözetek (még a honfoglalás korából is!), fegyverek, szerszámok, használati eszközök. Csokoládé, méz, fűszerek!



 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!