Hírek

2011.02.16. 10:29

Minden, mi könyvbe foglalható

Az lenne a szép, ha csak le kellene emelnünk néhány kötetet a polcról, felütnünk őket a megfelelő oldalakon, és máris mindent tudnánk a múltunkról, jelenünkről, sőt, a jövőnkről is! Nem csak a világ, de egy ország, egy város méretében is! Hát, itt még nem tartunk. Még... De az elmúlt években-hónapokban sokan mégis tiszteletreméltó erőfeszítéseket tettek ezért!

Dunaújvárosi Hírlap

Ám mindegyik rendelkezik azzal a felbecsülhetetlen haszonnal, hogy rólunk és nekünk szól, mi okulhatunk belőlük - legyenek bár almanachok, vagy törjenek szépirodalmi babérokra.

Így megjelent a Munkásművelődési Központ évtizedeit feldolgozó kötet. Készül a dunaújvárosi vendéglátás története.  Nyomdában a dunaújvárosi érméket, plaketteket feldolgozó kiadvány. A főiskola évkönyvet adott ki. S egy regényes korrajz első kötete is megjelent - második kötete előkészületben.

Lássuk!

A debütáló kötetek egyike a Dunaújvárosi Főiskola almanachja. Ennek apropója a főiskolai oktatás negyvenedik és az önállóság tizedik esztendeje. A bevezetőben megemlíttetik, hogy a szerkesztőknek elég nehéz dolguk volt a tekintetben, mit hagyjanak ki az almanachból. A kezdetek óta ugyanis tizenötezer diplomát adott ki a főiskola, és több ezren dolgoztak eddig az intézményben - ennyi ember élményei egyszerűen nem férhettek bele négyszáz nagyméretű oldalba. Végül a könyvtár archívumából válogattak ki közel kétezer cikket, közöttük a Dunaújvárosi Hírlap írásait, majd fotókkal és interjúkkal kiegészítve tették teljessé a művet. Amely nem csak a felsőoktatási intézmény, hanem a város története szempontjából is fontos.

Számos legendát elevenít fel és próbál megőrizni az utókornak a város vendéglátásának történetét feldolgozó kötet is, amelynek megírására a Dunaújvárosi Hírlap egykori főszerkesztőjét, Miskolczi Miklóst nyerte meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. A Babgulyás, ezüst kanállal munkacímet viselő köteten az utolsó simításokat végzi a szerző, ha minden a tervek szerint alakul, augusztus 20-ra, az első dunaújvárosi kereskedelmi vendéglátóhely, a Béke étterem megnyitásának hatvanadik évfordulójára kezükbe is vehetik a hatvanéves város polgárai.

A város és a vasmű által 1950 és 2010 között kiadott, vert és öntött érméket, plaketteket, kitüntetéseket Asztalos Andrásné kutatta fel, gyűjtötte kötetbe fotóikkal együtt.

Treiber Ottó (akinek neve elé ügyvédi prakszisa miatt a dr. jelzést is oda kellene ilelsztenünk - de most más minőségében szerepel) nagylélegzetű írásba fogott - szinte véletlenül. A számítógéppel ismerkedve gépírásgyakorlásként kezdett egy szövegbe - amiből (egyáltalán nem túlzás!) regény kerekedett.

A kétkötetes, egyenként négyszázötven oldal terjedelmű opusz: regény, amely a Szélben, viharban címet viseli. Egy Vas megyei parasztfiú serdülését, a II. világháborút, majd a parasztfiú önállóvá és egyetemistává válását meséli el. 1956 forradalma eredeti nézőpontból: az eseményekben résztvevő pécsi egyetemista helyzetéből tárul fel az írásban. Az első, már megjelent kötet a sok hányattatás, útkeresés után mégis diplomát szerző fiatalember Sztálinvárosba kerülésével ér véget, széles és hiteles társadalmi tablót festve számunkra az akkori jellemtípusokból.

Nem is egyedül a történet érdekes: nagyon sokan éltek meg hasonló eseményeket. Viszont tudtommal még senki nem írta meg ezeket így, ahogyan a ma hetvenötödik évét taposó ügyvédünk, aki korábban már publikált szép novellákat különböző irodalmi folyóiratokban.

 

Ezek a két kötetbe szerkesztett, késői mondatfolyamok azonban párjukat ritkítják a magyar regényirodalomban. Személyes megjegyzésem és bárkivel szemben vállalom, hogy Treiber visszafogott, csendes, mértéktartó, de elsöprő erejű, egyszerűségükben is sziporkázó leírásai a Csendes Donra emlékeztetnek! Abban is, amilyen végtelenül egységesek.

A könyv kiadása sem mentes kalandoktól - és ez a mai világunkból mutat érdekes részleteket. Szerzőnk egy idegennyelvű kiadó tehetségkutató novellapályázatán szerzett díjával alapozta meg jó kapcsolatát a Makón működő céggel - amely franchise rendszerben segített megjelentetni az opust. A kiadó nyomdai és terjesztői kapcsolatait vitte az üzletbe (például a négy legnagyobb magyarországi könyvesbolt-hálózattal kötött szerződését) - a szerző pedig alkotásán kívül némi pénzt a nyomdai költségekre. Negyedannyit, mint amennyire független szerzőként és magánkiadóként lett volna szüksége...

 

A mögöttünk hagyott hatvan esztendőre tekint vissza az MMK - Fejezetek Dunaújváros művelődéstörténetéből címet viselő kötet. Amely magára veszi a terhet, s lényeglátó művelődéstörténeti gyűjtőmunkáját foglalja egybe a köz (azaz a helyi mindenki) számára. A leendő olvasók egy részének ez egy izgalmas, szerethető, ám olykor keserű élő történelem lesz, mások számára pedig nagyon tisztesen megírt és megszerkesztett művészettörténeti képes album - számos belterjes (mert mi lenne más) felejthetetlen élménnyel. A kötet piaci forgalomba nem kerül, korlátozott számban, szolíd önköltségi áron azonban fellelhető a már említett anyaintézményben, az Munkásművelődési Központban. Ám mindegyik rendelkezik azzal a felbecsülhetetlen haszonnal, hogy rólunk és nekünk szól, mi okulhatunk belőlük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!