Hírek

2013.02.17. 18:16

Minden adatot lát a NAV

A Magyar Közlönyben a hétvégén megjelent az új pénztárgépek alkalmazásáról szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet. Van, aki mentességet kérhet.

Klecska Ernő

A rendelet azt is rögzíti, hogy a pénztárgépeket fel kell szerelni az adóügyi ellenőrző egységgel (AEE), amely rögzíti és továbbítja a pénztárgépen keletkező adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A szerkezetnek a pénztárgép burkolatán belül kell elhelyezni, képesnek kell lennie minden magyar mobilszolgáltató hálózatára felkapcsolódni, akkora tárkapacitással kell rendelkeznie, amely alkalmas legalább egymillió kiadott bizonylat adatainak tárolására, és az egységben működő memóriamodul kapacitásának el kell érnie a 16 gigabite-ot.

A pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az állami adóhatóságtól akkor kérheti az elektronikus hírközlő hálózat útján történő adattovábbítás alóli felmentést, ha székhelye, telephelye, üzlete, pénzátvételi helye, ahol a pénztárgépet üzemelteti, olyan helyen található, ahol az adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat nem érhető el, és az elektronikus hírközlő hálózat elérése külső antennával vagy egyéb műszaki megoldás alkalmazásával sem biztosítható, illetve az aránytalan terhet jelentene áll a rendeletben.

Az egyedi mentesítés csak egy évre szól, de újra igényelhető a NAV-nál a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakhatósági állásfoglalása alapján. A mentesítés időtartama alatt a pénztárgép üzemeltetője az adatokat CD/DVD lemezre, illetve más, egyszer írható optikai adathordozóra menti és havonta megküldi a az illetékes állami adóhatóságnak. A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek 2013. június 30-ig, az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek pedig 2013. december 31-ig üzemeltethetőek. Az új pénztárgépek alkalmazására a rendelet szerint május elsejéig kell átállni, a cseréhez vagy átalakításhoz információink szerint állami támogatásra lehet majd pályázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!