Hírek

2015.01.16. 17:10

Nehéz jelzőt találni az idei januárra

Dunaújváros - Hektikusan változó hőmérsékletek és vízállási adatok: szokatlanul furcsa évkezdetet élünk meg!

Pekarek János

Az biztos, hogy mostanában nem lehet megunni a Duna amúgy is mindig újat mutató arcát: hol árad, hol apad a folyam, megállás nélkül. Az őszt idéző napfénnyel együtt ez még januárban is ideális sétatereppé teszi a partot. Ezt használta ki pénteken Simon Alexandra és Böde Ágnes (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Nehéz jelzőt találni erre az idei januárra, ha az időjárást és a Duna vízállását tekintjük. Leginkább talán a szokatlanul enyhe és a változékony kifejezésekkel illethetjük ezévi első hónapunkat. Hiszen van, ahol rezzenéstelenül nyílik a hóvirág, mint a Dunasor egyik háza mellett, másutt viszont reggelente befagynak a tócsák... A hónap hátralévő időjárása továbbra is fordulatosnak ígérkezik, rekordgyanús nappali felmelegedésekkel és hajnali fagyokkal.

Ami pedig a Dunára vonatkozik: épp a napokban adtunk hírt arról, hogy a nagy folyam enyhén árad s máris megállapíthatjuk, hogy rövid tetőzés után apadni fog a vízszint, egészen a jövő csütörtökig. Talán még tovább is, csak nincs hosszabb előrejelzés.

A januárban hátralévő napokból a hét végén helyenként akár plusz 15 fokos hőmérsékletet is mérhetünk! A 8, 9 fokos átlagos nappali felmelegedés azonban a hónap utolsó napjaiig fokozatosan csökkenni fog. A hajnali hőmérsékletek is hasonló változásokat mutatnak: január 24-től már mínusz 2, mínusz 3 fokokra is számíthatunk. Mindehhez gyenge szél, legfeljebb 7 milliméternyi eső, január végén 1-2 centiméternyi hó társulhat. A Duna vízállása reggel 336 centiméter volt. A hydroinfo előrejelzései szerint erről a szintről napról napra csökkenni fog a folyam magassága. Jövő csütörtökre például már csak 200 centiméteres vízmérce szerinti szintet jósolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!