Hírek

2017.04.24. 20:00

Nemes László: Mi hát a filozófia? A beszélgetés művészete

Dunaújváros - Nemes Lászlót inkább a biológia érdekelte, az állatok viselkedése, mint a filozófia, mégis filozófus lett. De nem az a folyton könyvek fölött görnyedő, bezárkózó fajta, akit csak elvont problémák izgatnak. Éppen ellenkezőleg!

Pekarek János

A dunaújvárosi fiatalember 1971-ben született, a néhai József Attila Általános Iskola után a helyi gimnáziumban érettségizett, majd a debreceni egyetemen végzett, és ott szerzett doktori címet is. Ma Pesten él, az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanít, pszichiátriai betegekkel, hajléktalanokkal, gyerekekkel dolgozik: beszélget velük.

Életében meghatározónak tartja, hogy éppen 1989-re esett az érettségije: abban az életkorban az ifjú emberek előtt számtalan lehetőség kinyílik, és ráadásul abban az évben a világ is forrongó lett körülötte: nagyon vad változások jöttek akkoriban. Megjelentek olyan könyvek, amik addig nem, és hirtelen mindenről lehetett beszélgetni. Lehetett úgy gondolkodni, ahogyan addig csak Nyugaton volt szokás, szabadon válogathattunk az irodalom, a művészetek, a zene, a filozófia áramlatai között.

Debreceni éveiben, amikor ott maradt az egyetem tanszékén, nagyon sok minden érdekelte, nem csak a filozófiában, hanem más tudományokban is. Foglalkozott tudományfilozófiával, bioetikai, orvosi kérdésekkel, sokat dolgozott az egyetem orvosi karán. Pszichológiai etikát és orvosi etikát is tanított.

Dr. Nemes László filozófus elsősorban közösségi beszélgetésekként gondol a filozofálásra

- Az érdekelt, hogyan lehet a filozófiát a mai világra alkalmazni, hasznossá tenni, más tudományokban felhasználni. Elkezdtem egy sajátos praxist: nyilvános beszélgetéseket a filozófiáról, sőt: filozófiai tanácsadást. Hiszen 1989 óta sok minden megváltozott, Magyarországon és a világban is!

Nemes László, figyelemmel követi a filozófia, vagy inkább: a filozofálás alakulását, s úgy látja, meg kell találni a módját annak, hogyan lehet alkalmazni e tudományt a mindennapokban: vissza kell vinni a filozófiát az emberi közösségekbe! Beszélni kell róla nyilvánosan, bevonni embereket a beszélgetésekbe, vissza kell adni a filozófiát a helyi közösségeknek: közösségi filozófiát kell csinálni!

- Angliában, Németországban, a skandináv államokban ez már jól működik. Ott a filozófia kikerült az egyetemi tanszékek zárt világából. Beszélgetnek a filozófiáról, és ezekben a beszélgetésekben úgyis előjön minden, amit eddig tudunk a filozófiáról! Kávéházakban, pubokban, éttermekben, könyvtárakban alakultak ilyen laza, beszélgető klubok. Debrecenben, Egerben, Budapesten én is szervezek ilyeneket, és Dunaújvárosban is szeretnék ilyet csinálni.

Nemes doktor, aki egy újságírónővel él együtt, úgy találja, hogy ma túl sokat beszélünk a politikáról: ha beszélgetünk, szinte másról sem esik szó, csak erről. Pedig nagyon sok minden más is foglalkoztatja az embereket, csak nincs kivel és hol beszélniük róla.

Például az öregkori magányról, a társadalmi elszigeteltségről, a felnövekedés, a beilleszkedés zavarairól, arról, hogy ki hogyan látja a világot és milyen is a világ valójában?

- Vigyük ki a filozófiát a világba az egyetemek és a kutatóintézetek zárt helyiségeiből! Találjuk ki újra a filozófiát! Legyenek ismét közösségi beszélgetések! Jövő héten például nyolc-tizenkét évesekkel beszélgetek majd az igazságosságról, arról, hogy a gyerekek vagy a felnőttek a szabadabbak, hogy honnan származik a tudás? Imádják! Gondoljunk csak bele: Szókratész sétálgatott az athéni piactéren, beszélgetett az emberekkel: ezekből a beszélgetésekből maradtak ránk gondolatai!

Nemes László azt szereti a legjobban, ha néhány fogalmat felírva egy cédulára, beletesz egy kalapba, és beszélgetőtársai húznak közülük témát: így nem lehet előre felkészülni, sokkal spontánabb a beszélgetés.

- Ez a fajta filozófia nem csak valóságos felüdülés, hanem elme- és közösségfejlesztő gyakorlat is! - mondja a dunaújvárosi születésű filozófus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!