Hírek

2010.06.01. 02:24

Mi a lakók szándéka?

DH - Súlyos következményei lesznek annak, ha meghiúsul a négy település közös csatornázásának második üteme, mert nem sikerül elég szándéknyilatkozatot begyűjteni...

Körmendi Erzsébet

Makó József pontos adatokat még nem tud, pénteken összesítettek, és szerinte néhány hiányozhat. A polgármester azt mondja: ha nem lesz meg a 75 százalék, személyesen keresi fel a baracsiakat, hogy meggyőzze őket a nyilatkozattételről. Kisapostagon az érintett ingatlantulajdonosok még körülbelül öt százalékának nyilatkozatára lenne szükség. Nagyvenyimen is hasonló az arány... Schreiner Béla szerint óriási gond lenne, ha néhány ember miatt le kellene mondani a csatornáról. Ha most nem tudjuk megépíteni, akkor évekig lehetőséget sem kapunk rá , teszi hozzá a polgármester. Nálunk még huszonegy szándéknyilatkozat kell ahhoz, hogy meglegyen a hetvenöt százalék , mondja Rauf Pál. Felvetődött: fórumot hívnak össze, mert nem veszíthetik el a támogatást. A szándéknyilatkozat semmire nem kötelez , mondja Venyim polgármestere, és azzal folytatja: Néhányan az első ütem gondjaira hivatkoznak, mások arra, hogy eladják a házukat - ezt megértem, de a nyilatkozat nélkülözhetetlen .

A csatornázás második ütemének előkészítésére - amely az ingatlanok háromnegyedét érinti - 85 millió forintot nyertek a falvak. A pályázati anyaghoz azonban nemcsak a dokumentációt kell csatolni, hanem a lakók szándéknyilatkozatát is. A tét nem kevés: a hárommilliárdos beruházás 82 százalékos támogatásának elnyerése.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere szerint már hetekkel ezelőtt 76 százalékon álltak, s azóta is érkeznek a nyilatkozatok a polgármesteri hivatalba. A társtelepülések azonban aggasztják a gesztort, mert ha buknak, akkor együtt buknak... A pályázatot július 5-ig kell benyújtaniuk. Mezőfalva elöljárója szerint azt kell megérteni a másik három faluban is, hogy kétmilliárd forintot veszítenek a települések, s négy évre kizárják magukat minden uniós pályázatból - nem csak a csatornázásra vonatkozókból -, ha nem lesz meg a szükséges 75 százalékos támogatottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!