Hírek

2017.09.05. 07:40

Partner az időjárás az őszi mezőgazdasági munkálatokhoz

DUNAÚJVÁROS Nem túl gyakori, hogy az időjárás a mezőgazdaság kedvére tesz. A jókor érkező eső, könnyíti a munkát.

Pekarek János

- Mostanában remekül alakul számunkra az időjárás: mindig akkor esik az eső, amikor nekünk jól jön! - válaszolta a mezőgazdálkodás feltételeit firtató kérdésünkre Márkli János, a városkörnyéki Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, ezekben a hetekben számukra mindig akkor érkezett a csapadék, amikor éppen kellett, és ez igen ritka. A hét végén például húsz milliméternyi eső esett a környéken: és ez rendkívül jól jött a hatvan hektárnyi vetésterületre tervezett őszi káposztarepce vetéséhez.

Az eső miatt ugyanis rendkívül könnyen megdolgozható, jó, morzsalékos földbe vethették e növényt.

Tavaly - elevenítette fel az egy esztendővel ez előtti viszonyokat Márkli - ugyanebben az időszakban rendkívül kemény, rögös, száraz talajjal kellett megbirkózniuk a vetőgépeknek.

Most javában folyik a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein a talajelőkészítés az őszi vetések alá.

Már javában dolgoznak az őszi vetéseken Fotó: Ady Géza

- Szántunk és zárjuk a talajokat! -jegyezte meg Márkli János. Vagyis: igyekeznek a talajban benne tartani a nyár végén összegyűlt nedvességet. Ám az őszi munkák emellett is folytatódnak tovább.

- Kedden kezdjük a 115 hektáron elvetett napraforgó-termésünk betakarítását - mondta az ügyvezető. - A szél számunkra kedvezően felszárította a táblák talaját. Ha így folytatódik, akkor szeptemberben már megkezdődhet akár a kukorica-vetemény betakarítása is. A nyári, többszöri, a 38 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet miatt ugyan kevesebb lehet a termés kukoricából, mivel a csövek összezsugorodtak, viszont hamarabb beérett minden, mint számítottuk.

Hasonló a helyzet a tavalyi napraforgó-vetésekkel is. De most az időjárás kedvez az őszi munkáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!