Hírek

2013.09.20. 05:55

Mézkészítés, gépesítés nélkül

Huszonöt éve foglalkozik méhekkel és mézkészítéssel Balázs Zoltán. Az igazi méz titkai...

Szabó Szabolcs

– A méhek által megtermelt, kifogástalan minőségű méz csak jó kezekben marad eredeti, amihez a gép, mint érzéketlen teljesítményfokozó nem illik. Ezt egészen korán felismertem, majd ezt figyelembe véve alakítottam ki az egyedinek mondható méh és mézkímélő gondolkodást és termelési fogásokat. Sok mindent kényelmesebben, gyorsabban és hatékonyabban meg lehetne oldani gépesítéssel a méhészeti munkák és a mézek kezelése során. Nálam fő szempont az, hogy élő élelmiszerrel – mint a méz – és élő-érző rovarokkal dolgozunk, amihez a gép, mint érzéketlen teljesítményfokozó nem illik.

Ebből fakadóan természetesen több a fizikai munka. Érzésem és meggyőződésem szerint akkora méhészetet kell fenntartani, amekkora a méhekről való gondoskodást még nem akadályozza. Így nincs akadálya a mézek színes palettáját gyűjtetni, és jó minőségű, zamatos mézet nyújtani a vevő felé – így ír a mézkészítésről vallott filozófiájáról a dunavecsei Balázs Zoltán aranyokleveles méhész, akivel a dunaújvárosi piacon is rendszeresen találkozhatunk.

Mackóba zárt mézek (Fotó: Szabó Szabolcs)



A családi gazdálkodás vezetője egy társának köszönhetően a honvédség alatt ismerkedett meg a méhészet mesterségével, és hamar úgy döntött, ezzel szeretne foglalkozni. A kötelező tanulmányok elvégzése és a régi mesterek tudásának elsajátítása után önálló méhészet alapításába fogott. Balázs Zoltán 1988 óta foglalkozik méhekkel és a méhészkedéssel.

A mindennapi munka mellett rendszeresen tart kóstolókkal egybekötött előadásokat, amellyel a mézfogyasztás jótékony hatására hívja fel a figyelmet. A méz kiváló szénhidrátforrás, amely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, és szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát  

– Jelenleg 80-100 méhcsaládunk van, vándorméhészek vagyunk, ami annyit jelent, hogy Nógrádtól a Mecsekig gyűjtünk. Számos mézünk – például a repce – pedig a dunavecsei szántókról „származik”. A méhészet jelenleg tíz fajta terméket kínál, köztük számos egyedi specialitást, amelynek a receptjét Balázs Zoltán felesége dolgozta ki. Az idei termésről pedig annyit mondott, összességében jó évük volt, és jó termékek születtek a családi gazdaság dunavecsei bázisán, amely természetesen az érdeklődők előtt is nyitva áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!