Hírek

2014.03.10. 20:05

Mesterházy: zéró tolerancia!

Dunaújváros - A Kormányváltás miniszterelnök-jelöltje exkluzív interjút adott lapunknak hétfőn délután.

Pekarek János

- Hol tart most a baloldali blokk kampánya?

- Most ért üzemi hőfokra: a múlt héten például húsz települést kerestünk fel. Előfordul, hogy egyetlen napon három-négy településen járunk. A kampányunk arra a logikára épül, hogy a helyi jelenlét során juttassuk el az emberekhez az országos üzeneteinket. Mivel a tömegmédián nehezen tudunk túljutni, ezért azt a taktikát választottuk, hogy ajtótól ajtóig járunk, személyesen beszélgetünk az emberekkel, illetve a közösségi médián keresztül, a facebookon és társain át igyekszünk eljutni a választókhoz.

- Én, mint állampolgár, alig találkozom a baloldal kampányával. Egy közeli kisvárosban például egyetlen választási plakátot láttam, az sem az MSZP vezette tömörülésé volt. Miért?

- Azért, mert Simicska Lajos letarolta ezt a piacot! Sokkal kevesebb plakáthelyet mernek odaadni nekünk, mint eddig bármikor. S ha kapunk is helyet, látjuk a félelmet a vállalkozó arcán, hogy vajon nem lesz-e baja ebből? Ez is sok mindent elárul...

- A napokban jelent meg az Összefogásból lett Kormányváltás programjának nyolc pontja. Nem lesz egy kicsit sovány ez a nyolc pont a kormányzáshoz?

- Azért ne felejtsük el, hogy minden harmadik munkavállaló minimálbérből él: nekik a százezer forintra emelés nagyon sokat jelentene! Ez a nyolc pontunk csak a szimbolikus bemutatása a hosszú, több száz oldalas, szakértőkkel készített programunknak. Azért választottuk ezeket a pontokat, mert ezekkel tudjuk megszólítani azt az öt társadalmi csoportot, amelyek a legtöbbet szenvedtek az elmúlt négy év alatt: a gyerekeket, a nőket, a munkavállalókat, a kis- és közepes vállalkozókat, a nyugdíjasokat. A mi programunk szerint ők járnak jobban.

- Mennyiben járnának jobban, a nők a baloldali program szerint? Mi lehet a konkrétum?

- Bevezetnénk a zéró toleranciát a családon belüli erőszak eseteiben. Minden munkahelyen egyenlő bért tennénk kötelezővé az ugyanolyan munkát végző férfiak és nők között. Megkönnyítenénk a nők munkahelyre való visszatérését a gyes és a gyed után. Segítenénk a gyereküket egyedül nevelőket.

- Miért nem ment el az országgyűlés mentelmi bizottságának ülésére, ahol Simon Gábor volt MSZP-alelnök illegális pénzügyeiről kérdezték volna?

- Már nem egy képviselőről van szó, hanem egy olyan emberről, akinek az ügyében nyomozást folytat az ügyészség. Ahogyan az a NAV ügyében elhangzott, mégpedig Rogán Antaltól, folyamatban lévő nyomozás esetén nem lehet politikai vizsgálóbizottságot alakítani. Akkor most miért is foglalkozik parlamenti bizottság ezzel az üggyel?

- Ön szerint miért stagnál a baloldali blokk népszerűsége a közvéleménykutatások szerint?

- Nem fogadom el a közvéleménykutatási adatokat! Nem voltam még olyan fórumon, ahol ne lettek jóval többen a kormányváltást akarók, mint mások. Ráadásul sokan félnek véleményt nyilvánítani: a kutatás nem tudja mérni a valóságot!

- A Dunaferr-t tíz éve az MSZP-kormány privatizálta. Megbánták már?

- Nehéz ma egy tízéves eseményt megítélni. Az biztos: a munkavállalók nem jártak rosszabbul a magánosítással! Most viszont segíteni kellene a céget!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!